OHR upozorava vlast u RS: Trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama

Vijesti 19. jun 202315:32 1 komentar
F.Z./N1

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopćeno je da je puna saradnja sa visokim predstavnikom temeljna obaveza prema Daytonskom mirovnom sporazumu. 

Podsjetivši kako se Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS) priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, iz OHR-a su poručili da se tim nacrtom zakona ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj.

“Strane potpisnice Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumijevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis”, navodi se u saopćenju.

Iz OHR-a su također upozorili da neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir.

“Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka. Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama”, poručeno je iz OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare