OHR za N1: Jasno je već dvije godine da je Schmidt visoki predstavnik

Vijesti 20. jul 202315:26 1 komentar
F.Z./N1

Nakon što je Generalni sekretar Ujedinenih naroda Antonio Guterres obavijestio člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da je Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH, stigao je komentar i iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Pismo generalnog sekretara UN-a u kojem na upit člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović odgovara da UN “nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, kratko su za N1 prokomentirali iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Za nas to nije vijest. Jasno je da je visoki predstavnik već dvije godine visoki predstavnik”, rečeno je za N1 iz OHR-a.

Podsjetimo, Cvijanović je prije nekoliko dana od generalnog sekretara UN-a zatražila da se iz te organizacije dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Nakon odgovora Guterresa o Schmidtu, Cvijanović je rekla “kao da ga je pisao neko drugi.” Njen cijeli odgovor pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare