OHR za N1 o prodaji državnog zemljišta na Jahorini: Upućeno upozorenje investitorima

Vijesti 21. feb 202409:58 0 komentara
N1

U Službenom glasniku RS br.11 od 2.02.2024. objavljena je nova odluka o prodaji nepokretnosti u vlasništvu RS na Jahorini posredstvom pogodbe. Odlukom su utvrđeni uslovi i način prodaje kupcu Miloradu Eriću, zemljišta površine 486 m2 upisanih u list nepokretnosti čiji je nosilaa prava svojine, kako se navodi Republika Srpka, sa dijelom1/1. U januaru ove godine kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41.130.000 maraka. Ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita, a novac će biti uplaćen u budžet RS. Iz OHR-a za N1 ističu da je prodaja državne imovine zabranjena zakonom te šalju upozorenje investitorima.

“Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine, prvenstveno Pravobraniteljstvo BiH. Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice. Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju”, navode iz OHR-a za N1.

Podsjetimo, prema navodiam Capitala, Vlada RS je odnijela odluku o prodaji 56 dunuma zemljišta na Jahorini krajem decembra prošle godine.  Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41,17 miliona maraka. Pbjednik licitacije bila je kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!