Proizvod svjetskog glasa: Fojnički krompir dobio zaštićenu oznaku

Vijesti 14. apr 202521:53 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dodijelila je Udruženju poljoprivrednika općine Fojnica oznaku geografskog porijekla za fojnički krompir, koji se zbog posebnih agroekoloških uvjeta izdvaja po kvaliteti i okusu.

Riječ je o fojničkom krompiru koji zbog uzgoja u posebnim agroekološkim uvjetima fojničkog kraja ima poseban okus. Ovim je fojničkom krompiru odano veliko priznanje jer je dobivanje ove oznake postao prvi u ovom dijelu BiH, odnosno Srednjobosanskom kantonu, koji se našao u malobrojnom društvu odabranih, piše Večernji list.

Na dobitku i potrošači

“Visok postotak suhe tvari daje mu kestenjastu strukturu i zato je posebno ukusan”, kaže Lamija Durić, predsjednica Udruženja poljoprivrednika Fojnica, iza koje je vrlo zahtjevan proces dobivanja zaštićene oznake geografskog porijekla.

Završili su ga među prvima u BiH te su se našli u društvo odabranih s drugim prehrambenim proizvodima iznimne kvalitete, poput livanjskog sira ili bamije iz Brčkog.

Kad je u pitanju regija centralna Bosna, procedura dobivanja oznake pokrenuta je i za vlašićki sir.

“Naravno da smo ponosni jer smo uspješno završili posao dobivanja zaštićene oznake geografskog porijekla. To je veliko priznanje najprije našim proizvođačima. Oznakom koju smo dobili na dobitku su i potrošači koji će biti sigurni da je u pitanju proizvod iznimne kvalitete i okusa proizveden u Fojnici. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo da je poseban, a sad će se, sigurna sam, za njega znati i u drugim dijelovima BiH, ali i izvan nje, što je dodatan poticaj razvoju proizvodnje fojničkoga krompira”, ističe Durić, predsjednica udruženja koje je reaktivirano prije dvije godine i okuplja 20-ak poljoprivrednih proizvođača s područja ove srednjobosanske općine.

Krompir je namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Onaj uzgojen u Fojnici u posebnim agroekološkim uvjetima povezanim s nadmorskom visinom te zemljištem povoljnih fizičko-hemijskih osobina, u svom sastavu ima između 17,7 i 20,02 posto suhe tvari te proteina između 2,25 i 2,28 posto. Prema izvorima iz literature, uzgoj krompira na području Fojnice datira od početka XVIII stoljeća.

Područje Fojnice s jedne je strane pod utjecajem Mediterana koji uvjetuje visoke dnevne temperature zraka tokom vegetacije, a s druge visoke planine uzrokuju izraženo opadanje noćnih temperatura zraka te tako usporavaju fiziološke procese u biljkama krompira, što doprinosi nakupljanju suhe tvari.

Uz tradiciju proizvodnje dugu više od dva stoljeća, Fojnica nudi proizvod koji je zaštićenom oznakom geografskog porijekla potvrdio svoju vrijednost i kvalitetu. Osim autentičnosti i prepoznatljivosti fojničkog krumpira na tržištu, navedenom se oznakom ujedno čuva i tradicija i identitet ove regije te otvaraju nove mogućnosti razvoja poljoprivrede, ali lokalne zajednice koja dobiva novu kvalitetu u gastronomskoj i turističkoj ponudi.

“Ovo nije samo priznanje jednom proizvodu već i cijeloj zajednici. Naš krompir nije samo hrana, on je dio naše tradicije, naše priče i naše budućnosti”, istaknuli su iz fojničkog Udruženja poljoprivrednika.

Značajno zaostajemo za EU-om

Fojnica se dobivanjem zaštićene oznake geografskog porijekla za krompir uvrstila među rijetke sredine u BiH koje su uspjele zaštiti svoj autentični proizvod. BiH, kada su u pitanju oznake zaštite, kao i oznake zaštite geografskog porijekla, značajno zaostaje za zemljama Europske unije, gdje se broj takvih proizvoda mjeri u hiljadama, dok ih je u našoj zemlji svega nekoliko.

┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!