Oko 20 preduzeća u Federaciji BiH već plaća duplo skuplju struju

Vijesti 13. okt 202119:53 0 komentara

Dok se vode pregovori, satovi za električnu energiju u dvadesetak preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine mjere duplo skuplje kilovate. Jedno od, izvoznih preduzeća Praktik je sa Elektroprivredom potpisalo ugovor po 112 posto višoj cijeni. To je šok kažu, a od Vlade FBiH očekuju da preduprijedi posljedice.

Kada je preduzeću Praktik istekao godišnji ugovor sa Elektroprivredom na adresu u Vogošći stigla je nova ponuda sa povećanjem cijene od 83 posto. Nisu to u ovom preduzeću očekivali.

“Ja sam intervenisao, pitao sam ih, ovo je za nas šok. Obzirom da je to godišnji ugovor, oni su mi rekli da je možda pametno da potpišem samo do Nove godine, pa sam dobio novu ponudu na 112 posto”, ispričao je Muhamed Žero, vlasnik Praktika.

Sagovornik N1 kaže, na ponudu su pristali, jer bi u suprotnom bili isključeni sa električne mreže. To bi značilo prekid proizvodnje metalnih dijelova za namještaj, namijenjenih isključivo za izvoz.

“U halama ovog preduzeća nalazi se oko 250 mašina, na njima radi oko 160 radnika i niti jedna od ovih mašina ne može bez električne energije.Dakle 112 posto je poskupila struja. Ako sam plaćao 20.000 KM, sada ću plaćati 40.000 KM. To je ogroman šok, naravno da je šok, međutim kako vrijeme ide, dolaze i druge firme, ugovori ističu i druge će firme dobijati takve ugovore, dok god vlada ne reguje”, naveo je Žero.

Imaju privrednici izbor, mogu kupiti struju na berzi na kojoj cijene neprestano rastu. Upravo skok cijena na berzi, odnosno praćenje konkurencije argument su Elektroprivrede za poskupljenje. Konkurentsko poslovanje nalaže im i postoječi zakonski okvir.

“Morat ćemo ili promjeniti zakon ili donijeti uredbu po kojoj će se takva pravila promjeniti, takav zakon je i u Srbiji, i u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, bilo kojoj zemlji EU. Radimo onako kako rade svi drugi”, istakao je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

“Privreda očekuje da se taj udar smanji, da ne bi došlo do negativnih efekata, u smisliu dovođenja u pitanje radnih mjesta, poskupljenja i tako dalje. Ovdje će Vlada morati napraviti neki presjek”, poručio je Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja poslodavaca FBiH.

Procjena je da je u ovom trenutku 20-ak preduzeća potpisalo ugovore po novim cijenama, U toku su pregovori između predstavnika Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH i privrednika, koji očekuju dogovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!