Okolić: Ispituje se slučaj maltretiranja u kasarni u Pazariću

Vijesti 08. dec 202221:402 komentara
Izvor: Oružane snage BiH (N1)

U Kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću kod Sarajeva i očekuje se da za sedam dana bude objelodanjeno šta se tu dešavalo, izjavio je večeras Srni zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić.

Okolić je rekao da je dobio informaciju o dešavanjima u kasarni u Pazariću i da su izdati zadaci da se izvrše provjere, cijeli slučaj ispita i utvrde činjenice i okolnosti.

“Nadležni starješina je dobio zadatak da na svom nivou, kako to ide prema pravilniku, preduzme potrebne aktivnosti da dostavi informacije”, rekao je Okolić.

On je napomenuo da ovih dana treba da dobije izvještaj i da će po dobijanju zvaničnih informacija preduzeti odgovarajuće mjere, te da će proces biti transparentan.

Ukoliko se ispostavi da su tačne informacije koje je dobio, Okolić je istakao da se mora utvrditi ko su svjedoci, te da će dati nalog za širu istragu.

Okolić je istakao da takva dešavanja nisu dobra i da su u posljednje vrijeme “sumnjive međunacionalne relacije u Oružanim snagama BiH”.

“Uvijek može doći do neželjenih događaja i lako je podstaknuti u Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanim snagama bilo kakve incidente”, rekao je Okolić i dodao da svi oni koji nemaju dobre namjere nenjeguju korektnost i dobre odnose u Oružanim snagama BiH.

Na pitanje da li bi u cijelu situaciju trebalo da se uključi pravosuđe, Okolić je odgovorio da će se, ako bude elemenata za djelovanje, uključiti ali da je uvjeren da se to može završiti unutar Oružanih snaga ukoliko bude dobre volje.

“Međutim, ovdje se može desiti da nema dobre volje čim se dopustilo da se dešavaju takve stvari koje dovode do tenzija, vrijeđanja i izazivanja bilo kakve netrpeljivosti”, rekao je Okolić, koji smatra da je u svakom slučaju još rano davati ocjene.

Govoreći o tome da li su upoznati ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Senad Mašović, Okolić je rekao da je Podžić na putu i da ne zna da li je obaviješten, dok bi Mašović trebalo da zna šta se dešava unutar Oružanih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar