Okružno tužilaštvo neće sprovoditi istragu o prijetnjama načelnika Srebrenice novinaru Marinku Sekuliću, prijetnje opisali kao prepucavanje

Vijesti 26. jul 202412:04 0 komentara
N1

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, Kancelarija u Srebrenici, saopštilo je je da neće sprovoditi istragu po prijavi koju je protiv načelnika Srebrenice Mladena Grujičića podnio novinar Marinko Sekulić, a na osnovu prijetnji koje mu je uputio Grujičić.

Iz Okružnog tužilaštva navode kako na osnovu izjave svjedoka i podnosioca prijave, “očigledno je da se ne može raditi o krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti niti bilo kom drugom krivičnom djelu”, te da se radi o “svađi, tj. prepucavanju preko medija i poruka što samo po sebi nije krivično djelo“.

Podsjećamo, sredinom marta ove godine načelnik Srebrenice je nazvao Sekulića, dopisnika N1 i mnogih međunarodnih medija, psujući i prijeteći. Sekulić je tada rekao da smatra kako je razlog prijetnji to što je na svom Facebook profilu podijelio tekst jednog portala, a koji se odnosi na Grujičića.

“Pozvao me preko Messengera, počeo psovati i prijetiti da ću ga zapamtiti. Nisam ulazio u raspravu s njim. Nisam mu ništa odgovorio. Prijetnje shvatam ozbiljno”, kazao je Sekulić istakavši da je nakon toga pozvao policiju i prijavio prijetnje te zatražio zaštitu.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić prijeti novinaru Marinku Sekuliću

U izjavi u prostorijama PS Srebrenica, Sekulić je prenio sadržaj poruke koju je dobio od Grujičića, a u kojoj je pisalo “J***u ti majku milu, jajaro smrdljiva, ološu”, te ponovio kako prijetnje shvata ozbiljno.

Grujičić je negirao optužbe, kazavši da Sekulić ruši njegov ugled kao načelnika putem “lažnog portala ‘Priče iz Srebrenice'”, te da je reagovao putem poruka “bez prijetnji, ali sa uvredljivim sadržajem”.

Inače, Sekulić je autor knjige pod nazivom Priče iz Srebrenice, a portal pod tim nazivom ne postoji niti je Sekulić vlasnik takvog portala ili FB naloga.

Marinko Sekulić je novinar koji se početkom 2000-ih s porodicom vratio u Srebrenicu, gdje i danas živi sa suprugom Nerminom. Radio je za brojne domaće i međunarodne medije, a između ostalog radio je i na radiju Opštine Srebrenica do penzije. Trenutno je dopisnik Deutsche Wellea i N1.

Verbalne prijetnje je osudilo i Udruženje BH Novinari, naglasivši kao posebno zabrinjavajuće to što je Grujičić nositelj javne funkcije u Općini Srebrenica, “plaćen javnim novcem i što neprimjerenim, verbalnim nasiljem prema Sekuliću može uticati na ponašanja svojih sljedbenika prema ovom novinaru koji sa porodicom živi u Srebrenici”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!