Olga i Tajisa u poznim godinama napustile dom: Harkov je bio tako lijep

Vijesti 14. mar 202219:29 0 komentara
N1

Ekipa N1 boravi u prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na poljsko-ukrajinskoj granici. Danas su tu razgovarali i sa dvije Ukrajinke koje su u poznim godinama bile primorane da napuste svoj dom u Harkovu. "To je bio tako lijep grad, a sada ga brišu sa lica zemlje", poručuju nam sa tugom i sjetom.

“Zovem se Olga, došli smo iz Harkova, vidjeli smo jako strašna dešavanja, granatiranja, više se nije moglo tamo ostati. Morali smo pobjeći. Bili smo tamo do dugo, ali više nismo mogli izdržati. Tresle su se ruke, nismo mogli ni telefone držati. Još uvijek nismo došli sebi od ovog svega. Jako je teško”, govori Olga za N1.

Priča nam kako sada putuje kod kćerke, čija je porodica sada u Danskoj.

“Bićemo tamo koliko nam dozvole. Jako želimo da se vratimo kući u Ukrajinu, i sad bi se vratili da nije tamo vojska, da ne napadaju. Ne možete zamisliti kako je to – kad sve okolo leti, crveno, mi trčimo iz sobe u sobu, u wc, u podrum, strašne stvari smo preživljeli i više nismo mogli izdržati. I ovako sve ostaviti, krenuti kao što smo mi, nisam ni peškir ponijela… jako je teško”, naglašava nam Olga.

Ekipi N1 obratila se i Tajisa, također iz Harkova. Kako kaže – svjedočila je strašnim stvarima i bila primorana pobjeći.

“Imali smo tako lijep grad a sad ga brišu sa zemlje. Sve će biti u redu, hvala što nas prihvatate ovdje, hvala. Ovdje sam sa prijateljima, moja porodica je već na putu, ja idem za njima. Ja sam sjedila, čekala da se ne bi ovo završilo, ali svaki dan granatiraju, bombardiraju, strašno je. Evo, vidite, čak i svog psa sam povela sa sobom”, pokazuje nam i govori ova Ukrajinka.

Tajisa dalje planira nastaviti prema dalje prema Španiji, s obzirom da ima porodicu u Barceloni.

Podsjetimo, devetnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Broj izbjeglica raste ogromnom brzinom.

Sve vijesti vezane za rat u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!