“Oni su ljeti na moru, zimi na planinama, dok se obični građani guše u Zenici”

Vijesti 28. dec 202211:17 2 komentara
N1/F.Z.

Ne danas, ne ovu zimu, pa ni prošlu, nego dugi niz godina Zenica je “smrtonosno” zagađena. Kako je građanima koji tu žive, niko ne pita. A zašto bi i pitali, kad, kako nam ogorčeni građani kažu, vlast ništa ne radi, jer ih ne interesuje - "oni su ljeti na moru, zimi na planinama, dok se obični ljudi guše tu u Zenici".

Popevši se na brdo iznad grada čelika, gdje se lakše diše, bolje vidjesmo nepregledno i opasno “sivo more”. Stanovnici Zenice sa kojima smo razgovarali, ističu da dodatno domaćinstva ugrožava loženje uglja koji se nelegalno kopa oko ovog grada.

“Blaga riječ je da je zrak u Zenici loš. Svjesni smo da dosta utiču kućna ložišta na kvalitetu zraka u zimskom periodu. Loži se ugalj koji se nelegalno kopa oko Zenice. O tome niko i ne brine, pojedinci se bogate, a narodu je to jeftinija solucija, jer grad i kanton apsolutno ništa ne rade na poboljšanju kvaliteta zraka”, kaže za N1 građanin Zenice.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Nije samo zima problem ovdje, u ljetnim mjesecima niko ne loži, a i tada je veliko zagađenje.

“To su nam omogućili svi politički subjekti i sve državne inspekcije koje dozvoljavaju ovo što radi najveći izvoznik željeza, da ga ne imenujemo, svi dobro znamo ko je to”, ističe nezadovoljni građanin.

Dok vlast ne radi ništa, obični građani se guše u Zenici, a nažalost mnogo bolja situacija nije ni u drugim bh. gradovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare