Onkološke pacijentkinje u Kalesiji: “Tražimo angažman onkologa u Domu zdravlja”

Vijesti 18. jan 202417:55 0 komentara
N1 BiH

Onkološki pacijenti u Tuzlanskom kantonu suočavaju se sa dodatnim problemima jer aparat za zračenje već dugo ne radi. Pacijenti idu u druge kantone zbog terapije, trošeći značajna finansijska sredstva. Onkološke pacijentkinje u Kalesiji ističu nezadovoljstvo i zbog toga što u Domu zdravlja Kalesija nema onkologa.

”Nismo imali ni ginekologa, nešto je bilo ima pa nema… uglavnom Kalesiji kao općini je potreban onkolog jer se susrećemo sa sve većim brojem oboljelih od karcinoma, sa onkološkim pacijentima”, izjavila je za N1 Senada Aščić iz Udruženja Nijemi krik.

Iz JZU Dom zdravlja Kalesija u odgovoru navode da onkolog na nivou Doma zdravlja po trenutno važećim propisima nije predviđen, ali da on “može biti angažovan na osnovu određenog dogovora na nivou Ministarstva zdravstva i UKC. A sve to sa ciljem da se rastereti rad na bolničkom nivou. “Spremni smo sa naše strane obezbjediti ordinaciju, medicinsku potrebnu opremu i kadrovske kapacitete u vidu med.tehničara, a sve radi eventualnog dolaska onkologa, recimo jednom sedmično u našu Ustanovu”, navedeno je.

Pacijentkinje objašnjavaju da bi im to mnogo značilo jer trenutno izdvajaju mnogo novca za prevoz do Tuzle.

”Dođi ovamo uzmi uputnicu, idi tamo… onda sa uputnicom u Tuzlu, u Tuzli se naruči. Dođeš kući onda i čekaš taj termin… Naravno da bi nam mnogo značilo da imamo svog onkologa ovdje u Kalesiji”, kaže pacijentkinja Zejna Šehić.

Onkološki pacijenti kažu da je čest izostanak stručne i sistemske podrške za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!