“Ono što sam doživio 2014. godine su dječije igre na playstationu u odnosu na ono što sam vidio u Jablanici” (VIDEO)

Vijesti 06. okt 202417:53 0 komentara
F.Z./N1

Novinar Nermin Bise bio je u prvoj ekipi koja se prije dva dana iz pravca Mostara probila do Jablanice kako bi pomogli stanovništvo koje je doživjelo jednu od nezapamćenih katastrofa. U njegovom timu bio je i Zoran Milošević koji je došao čak iz Međugorja s velikom željom da pomogne. Kako je Bise rekao za N1, probili su se kroz planinski prevoj kojim se ide "na vlastitu odgovornost". U Jablanicu su ponijeli, između ostalog, i 500 litara vode.

“Bili smo prva ekipa koja je iz pravca Mostara došla u Jablanicu. To su bili užasni prizori. Nije bilo ni struje ni vode. Ljudi u Štabu civilne zaštite su djelovali dezorijentisano, ali su se uspjeli organizovati. Mi smo im se stavili na raspolaganje i smješteni smo sa GSS-ovcima i vatrogascima u sportsku dvoranu Jablanica gdje smo prenoćili. Od jutra smo krenuli da volontiramo”, rekao je Bise.

Naveo je kako su stanovnici Jablanice bili u velikom šoku.

“Tim ljudima će biit potreban medicinski tretman sa psiholozima, psihoterapeutima. To su bili tupi pogledi, trenuci bespomoćnog osjećaja. Situacija je bila kataklizmična”, istakao je.

Poredio je ovu situaciju sa poplavama 2014. godine kada je također volontirao na raznim mjestima širom BiH.

“Bio sam u Željeznom polju, Maglaju, Doboju, Posavini, Šamcu… Ako mogu nekako karikirati – to što sam tada doživio su dječije igre na playstationu u odnosu na ono što sam vidio u Jablanici…”, zaključio je Bise za N1.

Uputio je apel da se pomogne Buturović Polju gdje je potrebna teška mehanizacija kako bi se i drugi dio puta probio do tamo i pomoglo ljudima.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!