Općina Centar preuzela objekat Vila Braun

Vijesti 08. feb 202314:04 3 komentara
Općina Centar Sarajevo

Općina Centar Sarajevo je danas preuzela objekat „Vila Braun“ u ulici Alipašina broj 45. Objekat „Vila Braun“ (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Proces povrata u posjed započeo je inicijativom vijećnika Denisa Challengera. Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27.10.2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“. Općinski načelnik je putem Službe za privredu i poslovne prostorije proveo postupak za povrat u posjed predmetne nekretnine Općini Centar Sarajevo, koji je danas uspješno okončan.

Općina Centar Sarajevo
Općina Centar Sarajevo

„Vila Braun“ glasi za jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Općina Centar Sarajevo će u narednom periodu pristupiti renoviranju objekta i namjenu prilagoditi potrebama građana u općini Centar Sarajevo, ali i svim građanima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu značaj objekta.

August Braun bio je austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac te je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva. Po dolasku u Sarajevo davne 1879. godine otvorio je prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata poput palate Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Današnjoj primopredaji prisustvovali su pomoćnici općinskog načelnika: Neira Mlinarević, Belma Bašović i Admir Šehović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare