Opozicija iz RS jasno poručuje: “Ukloniti fiktivne stranke i kandidate, izbori moraju biti stvarna volja birača”

Vijesti 29. nov 202316:39 0 komentara
N1

Lideri PDP-a, SDS-a i Liste pravda za red Nebojše Vukanovića uputili su jasnu poruku. Hitno su potrebne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se unaprijedio izborni proces.

Ovo je istakao i predsjednik SDS-a Milan Milićević kazavši da je izborni proces potrebno pratiti od početka do kraja, kako u tehničkom smislu ali i, kako navodi, uklanjanju i fiktivnih stranaka i kandidata koji se prijavljuju, prema njegovim riječima, s ciljem dobijanja mjesta u biračkim odborima.

“Da bi se ispoštovao svaki birač, svaki glas, svaki čovjek koji je birač, da bi se vratilo povjerenje u izborni proces, potreban je novi izborni zakon. Prije svega govorimo o tome što je ključno to su tehničke promjene Izbornog zakona u smislu da svaki birač na izbornom mjestu ima zaštićen svoj glas od skenera, biometrije pa do video-nadzora”, naveo je Milićević.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a objasnio je da je ovo ključni momenat s ciljem poboljšanja stanja u bh. društvu.

“Mi nećemo odustati od toga i snažno podržavamo uvođenje novih moderne tehnologija u izmjene Izbornog zakona i ne sumnjam i očekujem da taj zakon može dobiti podršku u Predstavničkom domu, a uz opštu političku volju, ako postoji političke svijesti u Domu naroda da uđemo u izborni proces gdje će izbori biti stvarna volja birača a ne onih koji kroz manipulacije zlupotrebljavaju cijeli sistem”, kazao je Borenović.

Kritike na račun međunarodne zajednice ponovio je Nebojša Vukanović, iz Liste pravda za red.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!