Opozicija kritikuje Dodika da popušta, a Trojku da se ponižava

Vijesti 17. okt 202321:16 0 komentara
N1

Nemalo nakon što je izašao iz sudnice državnog Suda, koji je usput omalovažavao, Milorad Dodik je, u kako kaže, "dobroj atmosferi" s partnerima iz Federacije, dogovorio bh. evropski put. U narednih par sedmica, predstavnici koalicije dobru volju će pokazati i u institucijama države, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini.

“Imamo signale iz EU da bi bilo potrebno bar još ponešto usvojiti kako bi to bio dobar signal za njih. Mi smo odabrali dva pitanja, to su pitanja Suda BiH, gdje bošnjačka strana ima problem da bude sjedište u Banjaluci, apelacionog odjeljenja i ostaće da se to usaglasi, i oko pranja novca, to je evropski zakon”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ubrzo kritike na račun “Dodikovog popuštanja”, očekivano iz SDS-a. Optužuju: Jedno govori u Banjaluci, drugo radi u Sarajevu. Prevario je građane i prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kaže za N1, predsjednik ove Stranke, Milan Milićević.

“Prvi uslov za usvajanje bilo kog drugog zakona je bio zakon o Ustavnom sudu i izboru stranih sudija, to je bio uslov svih uslova, tačka broj jedan posljednjih Zaključaka NSRS koja je do sada prekršena onoliko puta koliko su se održavali sastanci s strankama Trojke i HDZ-a. Prije podne kažete da su Sud i Tužilaštvo neustavni, a poslije podne donosite odluku na tom sastanku koalicije da se formira novi sud. Suština je nepoštovanje poslanika u NSRS-u”, smatra Milićević.

Opozicija primarno u Federaciji stava kako će državna koalicija funkcionisati do te mjere do koje su stranke Trojke, NiP, Naša stranka i SDP spremne davati ustupke SNSD-u.

Ove dvije stranke nikada nisu bile jače, niti bolje pozicionirane, kaže novoimenovani potpredsjednik SDA, Haris Zahiragić.

“Samo neka na neki način ispunjavaju želje Dodiku i Čoviću i uživaju ono što im je preostalo da obnašaju te najviše državne funkcije za koje nisu dobili podršku naroda i zbog toga nažalost ne mislim da će ta koalicija donijeti išta dobro. Volio bih da griješim, volio bih da me rezultati rada te koalicije na bilo koji način demantuju, ali u ovom periodu koji je prošao, skoro godinu dana, nismo vidjeli ništa osim poniženja”, smatra Zahiragić.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu uvjereni kako je jučerašnji sastanak koalicije održan isključivo s ciljem da Milorad Dodik dobije zeleno svjetlo za Istočnu gasnu interkonekciju uoči novembarskog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“To je namjera, znači treba otići gore jer on je dobio zadatak da to završi. On to još uvijek nije završio i ja jedino u šta se uzdam, ne u one koji sjede u Vijeću ministara, nego u dva člana Predsjedništva, koji se nadam nikada to neće dopustiti iz razloga što su uputili u proceduru Zakon o gasu”, kaže Almir Bečarević, SBiH.

Ima li državna koalicija kapacitet uoči novog izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini napraviti pomak, nakon niza neuspjelih reformi i sjednica državnih institucija? Ako misle što i govore onda bi to morali pokazati u narednih najviše deset dana, s obzirom na to da se izvještaj zvanično prezentuje početkom novembra. Predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, nakon što je prisustvovala Samitu o Zapadnom Balkanu u Tirani, već je za sutra zakazala sjednicu Vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!