Opozicija odbila ruku pomirenja vladajućih u RS: Šta slijedi?

Vijesti 17. maj 202420:39 0 komentara

Vladajuća koalicija pozvala je opoziciju na razgovor o eventualnom bojkotu lokalnih izbora koje je raspisala Centralna izborna komisija. Iako su prethodno rekli da će, da bi spriječili kosovski scenario, progutati žabu zvanu "nametnuti zakon visokog predstavnika", predomislili su se. Ispružena ruka je trik i manipulacija, jasni u suprotnom taboru, promptno su poziv odbili. Šta slijedi?

Nisu ga podržali u skupštini uz glasanje “protiv” i “suzdržan, pa su ih iz SNSD-a optužili da prodaju opštine Bošnjacima.

“Ovo je dogovoreno između opozicije i Bošnjaka. Prijedor, Srebrenica, Doboj su gradovi koji bi trebali dobiti gradonačelnike iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Srđan Amidžić, generalni sekretar SNSD-a.

Uprkos optužbama za izdaju, uslijedio je poziv.

“Mislimo da je dijalog sa opozicijom neophodan”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Državna posla”

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je kako vladajuća koalicija neće sama donositi odluke.

“Nije ovo naša privatna stvar, ovo je stvar države”, dodao je.

Upravo zbog, navode iz SDS-a salvi uvreda, manipulacija i lažnih optužbi, poput te da će se pojedini gradovi predati Bošnjacima, nema pregovora sa SNSD-om.

“Budalaština. Pazite, ako ovi ne izlaze, mi izlazimo, pa mi ćemo svuda pobijediti. Zašto bismo nešto nekome prepuštali? Pošto im je propao i taj spin, nastoje da se izvuku iz ove situacije, pa traže izgovor: ‘Eto mi ne bismo išli po tom Šmitovom zakonu, ali vidiš ova izdajnička opozicija'”, rekla je Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Javnost nije nasjela na lažnu patriotsku priču, jasni u SDS-u, stranci koja je u problemima i neizvijesnosti zbog američkih sankcija. Prijava za izbore visi im o koncu, a vladajućima poručuju da sami sa satelitima gutaju svoje žabe. Slična poruka i iz Narodnog fronta.

“Podjela je na dosljedne i gutače žaba. Izbori su raspisani, mi ne želimo da propustimo rokove. Najpogubnije bi bilo da sve sve stranke iz RS ne izađu naizbore, jer će sve stranke u FBiH izaći na izbore, to bi bilo problematično, e na to oni nas pozivaju, zamislite”, poručila je Jelena Trivić, predsjednica NF-a.

Zbog scenarija sa Kosova bojazan je iskazao i lider SNSD-a. U bojkot izbora zato, uprkos pozivu opoziciji, malo ko vjeruje.

“Vlast je podvila rep, prevarila narod, po ko zna koji put obmanula NSRS, zato mi nismo ni podržali u Prijedlogu izborni zakon RS, jer smo vidjeli da je to neprovodivo”, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović najjasnije je odbio poziv Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

“Mi nećemo na sastanak sa Dodikom, izaćemo na lokalne izbore, već smo prikupili gotovo sve potpise. Milorad Dodik treba da se drži riječi, sramno je da se poredi sa Srbima sa Kosova, koji su u teškoj situaciji, ali ako on ostane na vlasti i nastavi sa ovako suicidalnom politikom, bojim se da će i Srbi u Republici Srpskoj biti u teškoj situaciji kao i Srbi na Kosovu”, kazao je.

Američke sankcije za lidera SNSD-a, žestoko su pogodile opozicioni SDS. Dodatni problem ovom bloku je i mogućnost da tri od četiri stranke opozicije neće imati članove biračkih odbora.

Ako SDS nastupi pod novim imenom SDS Volja naroda, kao novi subjekt, zakonski neće imati priliku da ima svoje članove biračkih odbora. Bez svojih članova je i novoosnovani Narodni front, ali i Vukanovićeva lista također, jer je na prethodnim lokalnim izborima rezultat ostvarila samo u Trebinju. Integritet glasanja i izbornu volju naroda s opozicione strane, tako bi mogao braniti samo PDP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!