Opozicija sumnja u legalnost kupovine objekta UIO BiH u Banjaluci

Vijesti 15. jun 202119:23 1 komentar

Inicijativa PDP-a da Savjet ministara Bosne i Hercegovine u roku od sedam dana donese odluku kojom se poništava javna nabavka Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu poslovnog objekta za smještaj zaposlenih u Banjaluci prošla je Predstavnički dom. Sumnja je iznesena jer su sredstva koja bi nakon javne nabavke bila utrošena za gradnju Glavne kancelarije i Regionalnog centra dostigla 100 miliona KM, iako je Uprava na raspolaganju imala 37 miliona. Savjet ministara treba da se oglasi.

U svojoj inicijativi, poslanici PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić, zahtjevaju da Savjet ministara BiH donese odluku kojom bi se poništio postupak javne nabavke od decembra prošle godine, kojom je prihvatljiva cijena od 98,5 miliona KM kako bi Uprava za indirektno oporezivanje dobila zgradu u kojoj bi bila smještena Glavna kancelarija i regionalni centar Uprave. Za ove poslanike sumnjivo je što je ta ponuda došla od Grand Tradea, kontroverznog Mileta Radišića. Borenović se pita, kako je od sredstava 37 miliona KM koje je dobila Uprava, došla do cifre koja je skoro tri puta skuplja.

Borenović: Sve je to vrlo čudno

“Sve je to vrlo čudno. Sve je to toliko kontroverzno. Sve je zaista toliko bezobrazno, da u ova vremena na bazi sredstava koji stoje na računu UIO koji su ogromne, 37 miliona i 900 hiljada KM, dođe samo jedna ponuda koja glasi na iznos na 98 i po miliona KM”, smatra Borenović.

Uprava za indirektno oporezivanje poslala je Savjetu ministara dopis u kojem se navodi sva hronologija događaja od 2012. do danas. Sredstva koja su dobili na samom početku nisu bila dovoljna da se pronađe izvođač koji bi izgradio zgradu za Upravu u Banjaluci. Na javne pozive niko nije odgovarao u tri navrata. Ponudu koju su dobili u decembru, prihvatili su. Ona je podrazumjevala izgradnju objekta površine 17.020 m2, sa cijenom od 4.950 KM bez PDV-a, sa ukupnom cijenom većom od 98 miliona KM. Tada šalju dopis Savjetu ministara.

“Slijedom iznesenog, molimo Vijeće ministara BiH da uvažavajući naprijed navedeno, iznađe mogućnost u da u skladu sa zakonom odobri dodatna sredstva u iznosu od 62.571.330,00 KM sa PDV-om za kupovinu poslovnog objekta za smještaj zaposlenih u Središnjem uredu Uprave za indirektno oporezivanje i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka.”

Za sve su korišteni vještaci centra za vještačenje i procjenjivanje “Zenit” koji su procjenili ovu vrijednost. U Upravi kažu da je od momenta kada se prije 8 godina krenulo u proceduru, cijena izgradnje kvadrata u Banjaluci znatno povećala. Za opoziciju u Parlamentu sumnjivo, za vlast – treba ući oprezno u ovu priču.

“Treba prozvati Savjet ministara. Ne treba da se kriju da kažu jesu li spremni da podrže postojeći budžet ili da traže neke dodatne novce. Ako traže dodatne novce, onda se suočavamo sa ovim što je rekao gospodin Borenović. Zašto da mi plaćamo 100 miliona KM”, pita Mirko Šarović, poslanik SDS-a u PD PSBiH.

Savjet ministara mora reagovati

“Činjenica jeste da se ta kupovina oteže već evo 8 godina i da je na različite načine i iz različitih razloga blokirana. Uprava mora da se smjesti u Banjaluci i da ima adekvatan prostor. Ovo što pojedini poslanici izjavljuju, ja zaista izražavam sumnju u istinitost”, kaže Snježana Novaković Bursać, poslanica SNSD-a u PD PSBiH .

Savjet ministara mora reagovati, ali se moraju istražiti svi navodi poslanika iz PDP-a, smatra Nikola Lovrinović. Ne odmah, nego postepeno. Treba provjeriti sprovedeni tender

“Ne znam šta stoji u tenderu. Hoće li se to sve isplatiti u 2021. godini? Hoće li to biti neki sukcesivni posao koji će se odrađivati godinama, pa će se tako i plaćati ? Dakle, proračuna nema. Šta je reklo Vijeće ministara, hoće li to prihvatiti ? Dakle, je li to zakakonom provedena procedura, je li to tako? Otkud ja znam, ne mogu ovog trenutka ništa znati”, poručuje Lovrinović.

Da li će Savjet ministara reagovati i kako je reagovao na dopis Uprave za inderektno oporezivanje o potrebi dodatnih 62 miliona KM, nije poznato. U Upravi kažu, sve je urađeno po Zakonu, Uprava za indirektno oporezivanje već odavno ima potrebu za svojom zgradom jer već 17 godina funkcioniše u teškim uslovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare