Opozicija u RS slabi: Osniva li Jelena Trivić novu stranku’

Vijesti 19. feb 202317:17 0 komentara

Dvadeset godina vlasti SNSD-a i Milorada Dodika, period je u kojem je nastajalo mnogo manjih uglavnom provladinih stranaka. Opozicione su se manje-više svodile na osovinu SDS i PDP. No, ovih dana, sve je evidentnije da potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić osniva svoj politički subjekt. Nezadovoljna je tendencijama u još uvijek svojoj stranci, ali odluku o daljnjem političkom putu naknadno će saopštiti.

Lični animozitet te neslaganja u načinu vođenja stranke, više ne krije niko, ponajmanje Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Dojučerašnji drugovi iz poslaničke klupe, postali su dva pola istog bloka – opozicionog. Glasanje u gradskoj skupštini Banjaluke o spornim regulacionim planovima, podijelilo je i PDP. Uz Stanivukovića su ostala četiri odbornika, tri su pokazala neslaganje. Čak su se i vladajući šalili na račun priče o tajkunizaciji vlasti i soliterizaciji grada:

“Rekoh da je osnovna ćelija svake zgrade stan, pa stoga i ljubav Stanivukovića i Stanarevića je prema zgradama”, istakao je Slobodan Stanarević, odbornik DEMOS-a.

One kojima nije do ovakve šale, ovih dana skuplja Jelena Trivić. Lično ne želi da potvrdi odluku da napušta PDP i osniva svoju stranku, ali za takvo što, kažu upućeni prostor postoji.

“Naravno da postoji potreba za trećim političkim blokom. Apsolutno tu vidim Jelenu Trivić kao vođu. Tu je i Vukan. Da li da se taj novi blok ukrupni na određeni način ili da ide u više kolona, naravno da postoji potreba”, dodao je Saša Lazić iz Pokreta Banjaluka zove.

Dugogodišnja, za neke i decenijska opoziciona borba, neke je umorila, druge koštala, deprimirala. Neki su kažu promijenili način.

“Optužuju me lažno, nisam izdajnik po prirodi. Lakše postati član Evropske unije, nego opozicije”, kazao je Draško Stanivuković (PDP), gradonačelnik Banjaluke.

U kojoj je i dalje najjači SDS, stranka koja se ponovo konsoliduje sa novim predsjednikom, te pokušava da politički odbrani Bijeljinu. Građane smo pitali postoji li potreba za novim političkim subjektom:

“Opozicija je uvijek potrebna, čisto radi neke kontrole, ja volim da kontrolišem, ukazujem na nepravilnosti, dakle, uvijek neko mora da ukazuje na nepravilnosti, kako bi nam svima bilo bolje. Zdrava konkurencija doprinosi boljitku”, “Mislim slično, trenutno ne živim ovdje”, “Ne treba ništa novo, ovo je odlično, dok je predsjednika Dodika, mi trebamo mirno spavati”, “Prema mom mišljenju opozicija je slaba ovdje, treba li novih, neka procijene, ova trenutno nije dovoljna”, “Politika ko politika, to Bog ne bi dragi… Prilij, dolij, smućkaj, prolij. Sve je to isto, ali valja malo promjene, promjena bi dobro došla, treba je svugdje malo”, kazali su građani Banjaluke.

Novinar Almedin Šišić ne vidi veliku razliku između dva bloka u Republici Srpskoj. Kao razlog navodi poruke iz predizborne kampanje.

“Prema mom mišljenju Dodik je, izuzimajući spot, ili dva, imao pitomije, da kažem predizborne spotove, sa manje etno i kleronacionalnog naboja. Ne postoji u RS nažalost zdrava alternativa vladajućoj politici, jer svi hoće da budu veći Dodik od Dodika”, smatra Almedin Šišić, urednik Inforadara.

Upravo jasno artikulisane alternativne politike nedostaju, smatra komunikolog Mladen Bubonjić.

“Opozicija u suštini nema stvarnog lidera, to je polit grupa ljudi, koja zna šta neće, a neće samo Dodika na vlasti, a u sušt ne znaju šta hoće, kako to da ostvare…”, dodao je Bubonjić.

Zbog niskog izbornog praga šanse eventualno novog političkog projekta da postane parlamentaran su prilično velike. Ipak, godinama su stranke koje su bile na ivici cenzusa ili ga prelazile bile na vladajućem kazanu. U ovom trenutku oko 7-8 stranaka, uključujući i one koje su pokupile kompenzacione mandate su uz vlast, dok su na opozicionoj strani svega tri politička subjekta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!