Opsežna Europolova operacija, učestvovala i BiH

Vijesti 14. nov 202211:32 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Desetine osoba je uhapšeno u međunarodnoj policijskoj akciji protiv prevara u online kupovini širom Europe, a jedna od zemalja koje su učestvovale u ovoj opsežnoj operaciji je Bosna i Hercegovina.

Kako se navodi u Europolovom izvještaju, koordinirano razbijanje prevara u e-trgovini rezultiralo je hapšenjem 59 prevaranata i pokretanja novih istražnih tragova širom Europe u sklopu akcije e-trgovine 2022. (eComm 2022).

Policijska operacija je trajala mjesec dana, tačnije od 1. do 31. oktobra 2022., a 19 zemalja uključujući i BiH sudjelovalo je u obračunu s kriminalnim mrežama koje koriste podatke o ukradenim kreditnim karticama za naručivanje robe visoke vrijednosti sa internetskih trgovina.

Akciju su koordinirali Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (EC3) i Vijeće za trgovačke rizike, uz podršku trgovaca, logističkih kompanija, banaka i shema platnih kartica.

“Nakon nekoliko mjeseci priprema, tijela za provođenje zakona u zemljama učesnicama pretresla su lokacije na koje je isporučena nezakonito kupljena roba, uhapsili su osumnjičenike i zaplijenili robu kupljenu prijevarom,” objavljeno je iz Europola, a u saopštenju se još navodi kako su istrage još uvijek u toku, te ta se nova hapšenja očekuju u narednim sedmicama.

Osim BiH, u operaciji su učestvovale institucije Albanije, Austrije, Kolumbije, Češke Republike, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Latvije, Poljske, Portugalaa, Rumunije, Slovačke, Španije, Švedske i Velike Britanije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!