Opština od 80 stanovnika kupuje vozilo od 45.000 maraka

Vijesti 05. mar 202107:44 3 komentara
N1

Desetine miliona konvertibilnih maraka budžetskog novca političari i javne ustanove potroše za nabavku službenih vozila. Iako je u prošloj godini smanjen broj nabavki, na početku ove godine već je spreman milion maraka za udobnost korisnika javnog novca. "Opravdanja" i "razlozi" za kupovinu uvijek postoje, jer komocija ne smije da trpi.

Opština Ribnik raspisala je tender za javnu nabavku službenog automobila, čija procijenjena vrijednost ugovora iznosi 47.863 KM bez PDV-a. Načelnik Ribnika Nebojša Karać, inače član SNSD-a, ističe da je novi službeni auto potreba a ne luksuz.

Mi imamo samo jedno službeno vozilo Škodu Fabiu koja je prešla već 300.000 kilometara. Imamo još jednu Škodu za sve ove ustanove u Općini“, izjavio je Nebojša Karać, načelnik Opštine Ribnik (SNSD). Na naše pitanje je li se moglo kupiti jeftinije auto, odgovara: “Pa slušajte, procijenili smo da nam treba jedno takvo auto. Moglo se i vjerovatno ćemo u nekom periodu morati da i za neke druge ustanove nabavljamo auto. Auto više nije luksuz, nego potreba“.

I Istočni Stari Grad, opština sa 1.100 stanovnika objavila je obavještenje o nabavci službenog auta. Procijenjena vrijednost – 60.000 maraka bez PDV-a. Načelnik Bojo Gašanović, član SDS-a, nije želio pred kamere N1, kazavši da želi govoriti o ljepšim temama i investicijama u Općinu, te da mu građani ne zamjere nabavku vozila od 60 hiljada maraka. Direktor Agencije za praćenje tendera Briefing Tarik Džaferović, navodi da je u prva dva mjeseca 2021. godine, već raspisano 25 tendera za nabavku službenih vozila od općinskog do državnog nivoa. Na osnovu toga jedan milion maraka budžetskog novca biće potrošeno nakon realizacije svih ugovora.

Njihova je vrijednost već preko jedan milion konvertibilnih maraka. Interesantan je tender koji je jučer objavljen. To je tender Opštine Istočni Drvar. To je jedna od najmanjih općina u BiH, koja prema posljednjem popisu ima oko 80 stanovnika. I vrijednost tendera za nabavku službenog vozila je 45.000 KM“, istakao je Tarik Džaferović, direktor Agencije za praćenje tendera Briefing.

Komentar načelnice Istočnog Drvara Milke Ivanković službeno nismo dobili. Kratko nam je odgovorila da nije u prilici danas dati izjavu. Pa ni telefonsku, kako kaže zbog lošeg signala. Balkanska istraživačka mreža raspolaže sa bazom podataka od čak 11 hiljada službenih vozila, od čeka je više od 6 hiljada putničkih vozila.

Institucije, javne ustanove i kampanje godišnje potroše oko 50 miliona KM. Što se tiče 2020. godine imali smo 150 službenih vozila. I potrošeno je oko 5 miliona KM“, istakla je Nejra Džaferagić, novinarka BIRN-a BiH.

I Predsjedništvo BiH planira nabaviti službeni automobil od skoro 50 hiljada maraka bez PDV-a, Opšta bolnica Zvornik – za nabavku službenog putničkog vozila izdvojiće 45 hiljada bez PDV-a, zatim Parlament Federacije BiH – službeno vozilo od čak 60.000KM bez PDV-a za Predstavnički dom, te Turistička zajednica KS, dva vozila, putničko i kombi vozilo, 102.500,00 KM bez PDV-a. Zakon o javnim nabavkama nije dovoljno definisana oblast i ugovorni organi koriste sve moguće nedostatke za lične interese, smatra urednim portala pratimotendere.ba Slobodan Golubović.

Svjedočimo bahatosti javnih funkcionera na način da je njima najbitnije kakve će karakteristike imati službeni automobili u kojima se voze. Najčešće se zloupotrebljava tzv. tehnička specifikacija. Oni preciziraju karakteristike automobila koje žele nabaviti. I za posljedicu imamo to da se najčešće na tender javi samo jedan ponuđač“, naveo je Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

Kada bi političari i javne ustanove bili manje rastrošni, barem kada su u pitanju nabavke službenih vozila, mogao bi se oformiti fond koji bi imao milione maraka na raspolaganju za razvoj sporta, kulture, obrazovanja i svega ostalog. Godinama unazad priča je ista, oni raskošno žive, sve ostalo stagnira, a građani negoduju, sa distance.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare