Optuženi bivši direktor OŠ “Grbavica I” je nosilac liste Stranke za BiH u općini Novo Sarajevo

Vijesti 25. sep 202413:41 1 komentar
SBiH Novo Sarajevo

Omer Begović, bivši direktor OŠ "Grbavica I" za kojeg je danas potvrđena optužnica, a koji se tereti da je pogodovao optuženom za bludne radnje, nosilac je liste za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

Begović se nalazi na listi ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Uz fotografiju, iz ove stranke su objavili i Begovićevu biografiju u kojoj je navedeno da je rođen 1961. godine i da je profesor tehničkog odgoja i magistar ekologije.

“Sa višegodišnjim iskustvom na mjestu direktora OŠ ‘Grbavica I’ i OŠ ‘Aneks’, Omer Begović donosi bogato znanje u oblasti obrazovanja i ekologije. Posvećeni otac troje djece, odlučan je da doprinese pozitivnim promjenama u Novom Sarajevu. Zajedno za bolju budućnost!”, navedeno je u ostatku biografije.

Begović se tereti da je od 14. marta do 28. augusta 2018. godine kao direktor OŠ “Grbavica I“, propustio da suspenduje nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje. Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada.

Osim njega, optužene su i Azemina Macić, predsjednica školskog odbora OŠ “Grbavica I“ i Enesa Pavlović, članica, optužene su da su u decembru 2021. godine bez potrebne većine članova školskog odbora od najmanje tri glasa donijele odluku o odobravanju neplaćenog odsustva na jednu godinu za istog nastavnika zbog odlaska u Švedsku radi pružanja njege bliskom srodniku, bez da je pružio adekvatne dokaze kojim bi ispunio ovo pravo.

Potvrđena optužnica protiv direktora OŠ “Grbavica I” zbog zloupotrebe položaja: Iako je znao da je nastavnik optužen za bludne radnje nije ga suspendovao

Postupajući tužioci predložili su sudu zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe i djelatnosti nastavnika u obrazovnoj ustanovi u trajanju od jedne godine optuženom Omeru Begoviću, dok je Azemini Macić i Enesi Pavlović predložena zabrana vršenja funkcije u tijelima formiranim u vezi sa obrazovnim procesima u trajanju od jedne godine. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza.

Inače, navedeni predmet je formiran, između ostalog, i na osnovu infomacija i dokaza dostavljenih od Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare