Optuženi u predmetu “Dobrovoljačka” pred Sudom BiH: “Nismo krivi”

Vijesti 12. jul 202212:45 > 13:01
Izvor: N1

Ejup Ganić i još devet osoba optuženih u predmetu "Dobrovoljačka" danas su se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili o krivici. Svi optuženi kazali su da se nisu krivi za ono što im se stavlja na teret.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su: Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

“Onaj koji je napdanut ima se pravo braniti i da u principu onaj koji se branio, rijetko čini zločine. Ovdje ne postoje okolnosti da se izvede zaključak da su krivi. Pogledajte šta je rekao general Kukanjac. Optužba je politički motivirana,” kaže Asim Crnalić advokat optuženih.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine 12. maja je potvrdio optužnicu u predmetu Dobrovoljačka. Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. aprila ove godine, nakon višegodišnje istrage koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču, odnosno Londonu, nakon zahtjeva Srbije.

U junu su pravni zastupnici Ganića podnijeli Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv bivših glavnih tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića, te vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanka Kajganića, a najavili su i disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) protiv njih.

Krivične prijave su podnesene zbog sumnje da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar