Orban o BiH: Kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana

Vijesti 21. dec 202118:24 > 19:19 31 komentara
Željke Cvijanović i Viktora Orbana
Željke Cvijanović i Viktora Orbana (SNSD)

Mađarski premijer Viktor Orban danas je održao konferenciju za novinare u kojoj je govorio o aktuelnim temama u zemlji i Europi, a bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini.

Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu za 25. januar, gdje dolazi na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, u BiH je boravio i u novembru ove godine, ali tada se sastao jedino sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o “bliskim vezama” sa Dodikom, Orban je kazao kako je južna granica Mađarske od BiH udaljena tek 70-80 kilometara te da su izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji deseci hiljada došli u Mađarsku.

“Ako tamo dođe do sukoba, doći će i u Mađarskoj već sljedećeg jutra”, kazao je, te dodao kako je srpska nacija ključna na Balkanu.

Balkan se ne može stabilizirati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez bh. Srba. Srpska nacija je ključna za Balkan”, podvukao je Orban, navodi se u službenom saopštenju sa konferencije za novinare.

Na četverosatnoj pres konferenciji, koju je predstavnik premijerovog ureda Zoltan Kovacs nazvao maratonskom, bilo je riječi i o proširenju Europske unije, a mađarski zvaničnik je rekao kako po tom pitanju “zvijezde trenutno ne stoje dobro”. Posebno se osvrnuo na pridruženje BiH.

Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”, naglasio je Orban, te zaključio:

“U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje zapadnog Balkana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare