Orlić o projektima Srbije i RS: Dobri ljudi razumiju, a propali političari…

Vijesti 08. jan 202317:58 1 komentar
N1

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić obratio se na svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Govorio je o odnosu Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, srpskom narodu, ali i projektima koje zajedno rade. Dotakao se i projekata izgradnji hidrocentrala i aerodroma, što je inače jedan od zahtjeva SNSD-ove koalicije za rješavanje blokada institucija Bosne i Hercegovine, ali i uspostavu vlasti.

Poručio kako “današnja Srbija zna da srpski narod i Republika Srbija na prvom mjestu imaju obavezu da Republiku Srpsku vole, poštuju, čuvaju i brane” te dodao kako je sve krenulo otkako je “staranje o RS preuzeo Aleksandar Vučić”.

Govorio je o “nepravdi”, stvaranju Republike Srpske, ali i zajedničkim projektima među kojima su i neki za koji se čeka odluka Ustavnog suda BiH. Indirektno je govorio o onima koji se bune “zajedničkoj saradnji Srbije i RS”.

“Pitajte neka vam objasne šta je loše kada zidamo nove vrtiće, škole, kao što zajedno radimo. Neka objasne šta je loše u domovima kulture, ambulantama, putevima, u beskrajnom nizu komunalnih projekata koje zajednički realizujemo. Ništa tu loše nema, a upravo to mogu da vide kao rezultat našeg rada u RS, ali i širom BiH. Isto se može reći za aerodrome i hidrocentrale jer svaka nova investicija osigurava radno mjesto za radnika ne pitajući ga ko je, šta je, da donese hljeb za svoju porodicu. Svaki dobar čovjek ove stvari razumije i razaznaje u svom srcu i zna da su dobre, i za njega i njegovu djecu, a što drugačije govore pojedini propali političari, prije svega nezadovoljni i kivni na sebe i svoju sposobnost da nešto lično osiguraju, to je njihov problem”, rekao je Orlić.

Naveo je kako su “svoje pouke naučili iz historije”, te govorio o budućnosti.

“Budućnost svih zavisi od toga šta će nam u njoj biti važno i šta ćemo sutra proglasiti za uspjeh. Da li na jednoj strani to što ćemo da idemo u nove sukobe, podjele ili ćemo, s druge strane, da uspjehom smatramo nove projekte, investicije, nova radna mjesta i nove tehnologije. Mi smo se potpuno opredijelili za ovo drugo. Biramo da gledamo u budućnost”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare