OSA: Može li Džuvo ponovo biti izabran?

Vijesti 13. feb 202320:25 2 komentara
N1

Almir Džuvo kandidat je za direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), potvrđeno je nakon sjednice Izvršno-obavještajnog odbora. Za zamjenika direktora predložen je Risto Zarić, dok će Damir Bevanda ostati na mjestu glavnog inspektora OSA-e. Podsjetimo, Dužvo je prije trenutnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića bio na čelu ove institucije.

Iako je Elemdin Konaković (NIP) u nekoliko navrata kazao kako to neće biti ime o kojem mediji špekuliraju, Almir Džuvo – koji je bio u vrhu tog spiska – danas je i zvanično predložen za novog direktora OSA-e. Time je pokrenuta procedura smjene aktuelnog direktora Osmana Mehmdagića.

Prevagnulo je iskustvo u obavještajno-policijskim strukturama, ali i podrška međunarodnih krugova koju je Džuvo stekao radeći i kao ambasador misije BiH pri NATO-u.

Ipak, dugogodišnji mandat u OSA-i za pojedine krugove bio je sporan obzirom da Član 26. Zakon o OSA-i kaže kako se generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput, no, ne i za Izvještajno-obavještajni odbor koji je Džuvu potvrdio.

Radi podsjećanja, kod izbora članova Predsjedništva BiH jasno je navedeno da ne mogu biti ponovo birani nakon uzastopnog mandata, prije isteka četverogodišnjeg roka, dok se vremenski rok u Zakonu o OSA-i ne navodi i prilično je jasan. Nakon četiri godine, moguće je obnoviti jedanput.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare