Osim parlamentarne, Federacija BiH bi mogla biti i u finansijskoj krizi

Vijesti 10. jan 202420:30 0 komentara
F.Z./N1

U Novu godinu sa starim problemima. Iako je danas nastavljena 6. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zbog neodržavanja sjednica nadležnih radnih tijela pri ovom domu, ključne teme tapkaju u mjestu. Osim parlamentarne, Federacija BiH bi mogla biti i u finansijskoj krizi. Odustajanje vlasti od imenovanja Marina Vukoje na poziciju sudije Ustavnog suda FBiH, uvjet je opozicije za glasanje o budžetu.

Pokušaj imenovanja Marina Vukoje, kandidata predstavnika vlasti FBiH, na poziciju sudije Ustavnog suda BiH, problem je koji se iz stare, prelio u Novu godinu. Ovo rješenje opozicija kategorično odbija, zbog čega bojkotuje i sjednice drugih nadležnih radnih tijela na kojima se o ovakvim temama raspravlja, prije uvrštavanja na dnevni red Predstavničkog doma. Dozu optimizma pokazuje predsjednik Zakonodavno-pravne komisije, jednog u nizu blokiranih radnih tijela.

“22.01. ćemo održati sjednicu na čijem će dnevnom redu biti Informacija o nemogućnosti održavanja sjednica radnih tijela, nakon toga, vjerujem da ćemo izaći sa rješenjem”, naveo je danas predsjednik spomenute komisije, Belmin Zukan.

Znači li to ustupak opoziciji koja zahtjeva da bude povučen Poslovnik koji otvara vrata imenovanju Vukoje, a njima uskraćuje mehanizme za blokadu i prolongiranje sjednica? Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!