Oslobođen bivši premijer Republike Srpske

Vijesti 27. okt 202312:42 0 komentara
Srpskainfo

Okružni sud u Banjaluci oslobodio je bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 347. stav 4. u vezi stava 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a po optužnici Republičkog javnog tužilaštva Banjaluka.

Džombić je oslobođen sumnji da je učestvovao u malverzacijama prilikom dodjele kredita od 19,4 miliona KM zvorničkoj firmi “Energoliniji”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Dragan Uletilović pročitao je presudu.

Džombić je čitanje dočekao mirno bez komentara.

Ranije je tužilac Radenko Janković zatražio je osuđujuću presudu, iako je odbrana smatrala da za to nema dokaza, što je u konačnici Sud i potvrdio.

Tužioci su tokom suđenja kritikovali i Investiciono-razvojnu banku RS-a , koja je oštećena za dio nevraćenog kredita, rekavši kako nisu pratili suđenje niti su zainteresovani za ishod postupka.

Džombić je optužen da je zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja i 2012. godine omogućio kompaniji “Energolinija” iz Zvornika da dođe do kredita od 19,4 miliona KM iako je bila kreditno nesposobna.

“Bio je svjestan da korisnik nije u mogućnosti da vrati kredit. Zloupotrijebio je svoj službeni položaj i ovlaštenja i drugom pribavio imovinsku korist”,  stoji u optužnici.

U optužnici se navodi da je u novembru 2011. godine kreditni odbor Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) odbio “Energoliniji” zahtjev za kredit jer je bila prezadužena sa ukupnim obavezama od oko 35,5 miliona KM i u visokoj zavisnosti od samo jednog kupca i jednog dobavljača.

Navodi se i da je Džombić lično uticao i pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića ubjeđujući ga da prihvati sporni kredit nakon čega je Pavlović podnio ostavku.

U januaru 2012. godine ponovo je upućen zahtjev za kredit na iznos od 19,4 miliona KM, da bi Džombić kao premijer nekoliko dana kasnije potpisao zaključak Vlade RS kojim zadužuje IRB RS da ponovo obradi zahtjev, vršeći na taj način pritisak.

Ugovor je u naknadno potpisala tadašnja direktorica IRB-a Snežana Vujnić, a dio sredstava od nekoliko miliona je navodi se, iznešeno iz BiH.

Zvornička “Alumina” bila je jedan od žiranata kredita, a otplaćivala ga je do 2014.

“Alumina” i “Energolinija” su povezane firme, koje su između ostalih bili u vlasništvu kompanije iz Litvanije, koja je naprasno napustila zemlju, sa sumnjalo se ogromnim izvučenim novcem. Sudski postupak o tom predmetu nikada nije okončan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!