Oslobođen direktor OBA-e: Odbrani nije do slavlja, Tužilaštvo najavljuje žalbu

Vijesti 19. feb 202119:21 3 komentara

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je optužbi direktora OBA-e Osmana Mehmedagića i zaposlenog u ovoj agenciji Muhameda Pekića. Prema ocjeni Suda, Pekić i Mehmedagić nisu povrijedili službeni položaj na način na koji je to opisano u optužnici. Nezadovoljno ovakvom odlukom, Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu. Odbrana poručuje, ova pobjeda ne zaslužuje radovanje, napadnuta je institucija BiH.

Politički duh se nadvio nad ovim slučajem, poručio je sudija Branko Perić pri izricanju presude. Kaže, Sud BiH ne pamti veći pritisak, stigla su i dva pisma neprimjerenog sadržaja, ipak, poručuje odoljeli su pritisku.

“Svjedoci na osnovu čijih iskaza je potvrđena optužnica, pred ovim sudom, bez bilo kakve trunke dileme da niti Mehmedagić, niti Pekić nisu počinili bilo kakvu zloupotrebu svojih ovlaštenja”, kaže Nermin Mulalić, advokat odbrane u završnoj riječi.

Potvrdio je ovo i sudija Perić. Kaže, nezapamćeno je da svjedoci optužbe obore slučaj, te poručio da ni svaka zloupotreba položaja nije krivično djelo.

“Iako je ovo jedna pobjeda, da nije pobjeda koja zaslužuje bilo kakvo radovanje i slavljenje, jer je cijelim ovim postupkom, željelo se da se na neki način učini velika šteta jednoj od značajnih institucija – obavještajnoj agenciji”, zaključuje advokat Senka Nožica.

Optužnicom su se direktor OBA-e i njegov saradnik Muhamed Pekić teretili da su koristili resurse agencije u privatne svrhe, u namjeri da se domognu informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića.

Pekić koji je tada bio šef cyber odjela kontaktirao je direktora BH Pošte, tražeći da im se dostavi snimak sa šaltera BH Pošte i tvrdeći da se radi o državnoj tajni.

“Radnja izuzimanja videosnimka s nadzorne kamere, po ocjeni Suda, bila je od operativnog značaja, o čemu su detaljno i uvjerljivo svjedočili upravo svjedoci optužbe Trifko Buha i Ibrahim Međedović”, navodi se u presudi Suda BiH.

Nezadovoljni oslobađajućom presudom iz Tužilaštva BiH najavili su žalbu Sudu. Ranije danas, u završnoj riječi tužilac Oleg Čavka, pored osuđujuće presude, zatražio je mjeru zabranje obavljanja dužnosti za Osmana Mehmedagića.

“Krivično djelo koje je pričinjeno u direktnoj je vezi sa činjenjem nezakonitosti u okviru vlastitog poziva, počinjeno od strane osobe koja je dužna čuvati integritet države”, smatra Čavka.

“Ovdje se vodio jedan rat, jedan politički odstrel, preko suda, protiv našeg branjenika, cilj svega je bio da se on isključi od svog posla”, dodaje Nožica.

Jedan slučaj pred Sudom BiH za Osmana Mehmedagića, bar u prvostepenom postupku, završen je. Ostaje još jedan, takođe za zloupotrebu položaja, a u vezi sa spornim diplomama.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare