Osmanović: Današnja sjednica NSRS je najgrublji nasrtaj na Dejton

Vijesti 08. feb 202215:23 > 15:34 3 komentara
N1

Adil Osmanović iz Kluba SDA u Parlamentu BiH kazao je kako je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su priejdlozi zakona o entitetskom VSTV i nepokretnoj imovini, najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum.

“Ono što očekujemo je da visoki predstavnik s riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se današnja sjednica završi, visoki predstavnik sankcioniše sve koji rade na urušavanju Dejtona”, rekao je Osmanović.

Naveo je kako je Klub SDA pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH ocjenu ustavnosti do sada donešenih zaključaka i rezolucija koje je donijela NSRS, ada za Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS nisu jer nije stupio na snagu.

“Želim istaći da su vlasti RS, 12 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2008. godine pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH oko donošenja Zakona o VSTV. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 30.1.2009. godine potvrdio da je zakon o VSTV BiH usaglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnov, a to je jasno označeno u ovoj odluci Ustavnog suda”, rekao je Osmanović.

Poručio je da, “ukoliko izostane reakcija visokog predstavnika i međunarodne zajednice, ulazimo u anarhiju”.

“Pokazuje se da oni koji nisu spremni da se pridržavaju Ustava mogu činiti sve kada je u pitanju ova država. To se ne smije dopustiti. Očekujemo reakciju međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH”, rekao je Osmanović.

Zastupnica Alma Čolo govorila je o Zakonu u nepokretnoj imovini RS podsjetivši da postoji presuda Ustavnog suda prema kojoj je za taj zakon jedino nadležna Parlamentarna skupština BiH.

“Državna imovina je po odluci Ustavnog suda imovina koja ima kontinuitet države BiH. Sporazum o sukcesiji između republika bivše Jugoslavije propisuje da sva nepokretna imovina koja se nalazi na teritoriji te republike pripada toj republici. Tako je BiH postala titular nepokretne imovine na svojoj teritoriji i entiteti to ne mogu biti po njihovom zakon. Taj zakon mora donijeti PSBiH”, kazala je Čolo.

Istakla je kako pred Ustavnim sudom BiH ne mogu osporavati Zakon o agenciji za lijekove RS dok ne stupi na snagu.

Navela je kako su pokrenuli sedam postupaka pred Ustavnim sudom BiH. Dodala je kako svi zakoni entiteta moraju biti u skladu s Ustavom BiH i zakonima BiH.

“Zašto žele formirati svoj VSTS? Sigurno da onemoguće jedno neovisno i nepristrano tijelo da djeluje na teritorij cijele BiH kada su u pitanju imenovanja sudija i tužilaca”, dodala je Čolo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare