Osmanović: Možemo razgovarati o izmjenama KZ, ali tek nakon usvajanja u PS BiH

Vijesti 18. jan 202215:28 0 komentara
Anadolija

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, govorio je za N1 o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i o eventualnim izmjenama Krivičnog zakona naše zemlje. Kompletan tekst izmjene Krivičnog zakona, a koji se odnosi na zabranu negiranja genocida, treba da usvoji Parlament BiH, poručuje ovaj parlamentarac. Dodaje kako njegova stranka nije spremna na razgovor o tome da se bilo šta drugačije uradi kada je u pitanju Krivični zakon BiH.

Na početku konstatuje kako pregovore oko izmjena Izbornog zakona trebaju voditi sve stranke, a ne samo HDZ i ona čiji je on član – SDA.

“O implementacijama presude Evropskog suda za ljudska kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH ne mogu razgovarati hrvatska i bošnjačka stranka, nego parlamentarne stranke. Te pregovore trebaju voditi sve stranke, ne samo HDZ i SDA. Dobro je da je HDZ i stranke okupljene oko nje, HNS, uputio svoj prijedlog. Ne treba stavljati bilo kakve ultimatume, ako se tako bude radilo ništa se neće postići. Treba imati toliko jake argumente da se i u jednom i u drugom domu obezbijede dvotrećinska većina kako bi se pristupilo izmjenama Izbornog zakona”, poručuje SDA-ov zastupnik.

Osmanović je priznao da je teško postići bilo kakav dogovor dok god je na sceni blokada institucija.

Trebalo bi prvo oko toga iznaći rješenje, da počnu da rade u punom kapacitetu Vijeće ministara BiH, Parlament BiH i da se u jednoj relaksiranoj situaciji razgovara o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ovako SNSD je sa svojim koalicionim partnerima blokirao Parlament BiH, i čeka da se tamo nešto dogovore SDA i HDZ. Ako se ne dogovore neće ni raditi Parlament. Pod takim uslovima, odmah da kažem,  jako je teško iznaći dobro i adekvatno rješenje kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona”, konstatuje Osmanović.

Osmanović je za N1 odgovorio i na prozivke opozicije iz RS o tome da je došlo do prećutnog dogovora , kako kažu “dvojca ” Izetbegović – Dodik u kontekstu izmjena Krivičnog zakona BiH, odnosno Zakona o zabrani negiranja genocida.

“Stav SDA kada je u pitanju izmjena KZ-a BiH koju je uradio bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko je jasan. Kompletan tekst izmjene KZ-a treba da usvoji Parlament BiH, i onda nakon toga možemo razgovarati oko eventualnih izmjena. To je procedura koju smo spremni podržati”, naglasio je Osmanović.

Negira da je sa njima neko o tome razgovarao ili da je njegova stranka spremna na razgovor o tome da se bilo šta uradi kada je u pitanju Krivični zakon BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!