Osmanović: Nažalost, stekao sam dojam da je Sattler naklonjen Čoviću

Vijesti 01. apr 202118:16 > 20:23 3 komentara

Nažalost, stekao sam dojama da je Johann Sattler naklonjen lideru HDZ-a i prijedlozima iz ove stranke. To nije dobro. Naši demokratski standardi, koji su dostignuti, moraju se usavršavati i da se izjednače sa standardima EU i zbog toga očekujem podršku Sattlera, kazao je danas u Danu uživo šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Adil Osmanović.

Osvrt na posljednju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, smjena Miloša Lučića, ko treba biti novi ministar za ljudska prava i izbjeglice?

U utorak je održana 18. redovna sjednica. Imali smo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama – što je bila novost da Vijeće ministara BiH predlaže zakon, iako im je to obaveza. Taj prijedlog zakona je prihvaćen u prvom čitanju. Ono što je značajnije je bilo pitanje smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Ko ga treba naslijediti?

Nasljednika će prije svega predložiti predsjedavajući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Mi iz SDA očekujemo, prema dogovoru, da to bude nestranačka osoba i po mogućnosti žena. Bilo bi dobro da pored Turković i Gudeljević bude još jedna ministrica.

Ono što je tiče smjene Miloša Lučića, on je bio jedan od najlošijih ministara. Nije pokrenuo niti jedno ozbiljno pitanje prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Bilo je vrlo lako podržati njegovu smjenu.

U medijima se pojavilo ime Igora Radojičića kao potencijalnog nasljednika Lučića?

Vrlo ga dobro poznajem, bili smo zajedno u NSRS-u. Što se tiče sposobnosti i kvaliteta Radojičić bi mogao obavljati taj posao, ali u skladu sa međustranačkim dogovorima on se ne uklapa u taj prijedlog.

Znači SDA će glasat protiv?

Da.

Osvrt na raspravu oko Interresorne radne grupe. Hoćete li pristati na zahtjeve HDZ-a BiH da u njoj ne budu članovi CIK-a?

Naš prijedlog je bio da uđu svi predstavnici klubova u Zastupničkom domu, imamo osam klubova. Izmjena Izbornog zakona se tiče svih nas. Naravno da smo tražili i da učešće uzmu članovi CIK-a ili da budu obavezno prisutni. Oni neće biti ikebane u Interresornoj grupi . Članovi CIK-a imaju najviše znanja u vezi s Izbornim zakonom. Njihov učešće će, svakako, biti potrebno. Oni su eksperti kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, ali u nekim stvarima će biti postignut politički konsenzus.

Neki kažu da SDA pravi ustupke HDZ-u?

Nema popuštanja. To će biti itekako dugotrajni, iscrpni razgovori. Izmjene Izbornog zakona se moraju zasnivati na presudama evropskih i domaćih sudova.

Borjana Krišto otvoreno kaže da CIK ne može biti u pregovorima jer je “ilegalno izabran”?

Ja sam upravo na sjednici Zastupničkog doma odgovorio Krišto, ali i SNSD-u, da sam zapanjen tezom da je CIK izabran suprotno Zakonu o izborima. Jedini pravni lijek, ako smatraju da je CIK nelegalan, može dati sud. Ja ne vidim da je sud donio odluku po tome pitanju. Aktuelni saziv je održao lokalne izbore, što pokazuje da je ovaj saziv CIK-a i zakonit i legalan i da u punom kapacitetu radi svoj posao.

Postoje optužbe da međunarodna zajednica favorizuje pojedine lidere. Da li ste vi stekli takav utisak?

Nažalost, stekao sam takav dojama, da je Johann Sattler naklonjen lideru HDZ-a i prijedlozima iz ove stranke. To nije dobro. Naši demokratski standardi, koji su dostignuti, moraju se usavršavati i da se izjednače sa standardima EU i zbog toga očekujem podršku Sattlera.

Ima li SDA maksimalističke zahtjeve?

Nikako. Mi se zalažemo da se u ovim razgovorima uključe opozicione stranke. SDA želi da Bosna i Hercegovina bude u punom smislu multietnička država i da članove Predsjedništva BiH biraju građani kako u jednom, tako i drugom entitetu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare