Osmanović za N1 oko izmjena Izbornog zakona: SDA neće blokirati dobra rješenja

Vijesti 03. jun 202313:09 0 komentara
Fena

HDZ BiH, SNSD i SDP koji su formirali radnu grupu za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine same nemaju dovoljno ruku u Parlamentu BiH, zbog čega su u ovaj proces trebali biti uključene i vlast, ali i opozicija stav je SDA-ovog Adila Osmanovića.

Osmanović dodaje da u tu radnu grupu sumnja, ali im predlaže da se vode Aprilskim paketom pri predlaganju izmjena.

“Ne znam da li je Nikšić nešto obećao ili prihvatio, ali treba imati na umu da ta radna grupa, tih političkih stranaka nema kvalifikovanu većinu da neke nazadne retrogradne izmjene Izbornog zakona provede, jer nema kapacitet da ih provede”, rekao je član predsjedništva SDA Adil Osmanović.

Osmanović kaže da je iznenađen površnošću, da se formira radna grupa oko izmjena Izbornog zakona BiH, a da političke stranke koje učestvuju u pregovorima nemaju potrebne 2/3 u Predstavničkom domu PS BiH, što je neophodno za izmjene Ustava BiH.

“Izmjene Izbornog zakona su nešto što se tiče svakog građanina BiH, to je posao i za vlast i opoziciju, odnosno nešto što treba okupiti što veću parlamentarnu podršku, ako se želi uspjeh, ako se želi politizirati, kako bi izgledalo da se nešto radi, a da se ništa ne uradi, onda je to ovaj put, kojim je ova parlamentarna većina krenula”, smatra Osmanović.

Ipak dodaje da SDA neće imati ništa protiv da glasa za prijedlog koji bi njima bio prihvatljiv.

“Ukoliko ova radna grupa u koju ja u startu sumnjam, ponudi dobra kvalitetna rješenja koja su u interesu građana BiH, koja su u interesu jačanja demokratije i demokratskih procesa građanske države BiH naravno da SDA to ni u jednom momentu neće blokirati”, rekao je sagovornik N1.

Na kraju Osmanović, preporučuje Trojci koja učestvuje u pregovorima da se baziraju na aprilski paket.

“Znamo da su svi i SDP i SNSD i HDZ nekada davali podršku aprilskom paketu, ukoliko bi bili na tom fonu i SDA bi podržala takva rješenja”, kaže Osmanović.

Delegacije HDZ BiH, SNSD i SDP u četvrtak su dogovorili formiranje radne grupe o Izmjenama Izbornog zakona BiH. Sastanku su prisustvovali lideri stranaka Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!