Osuđen Kenan Crnkić: Bivši direktor treba vratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS blizu 40.000 KM

Vijesti 18. dec 202317:33 1 komentar
BIRN

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud Sarajevu proglasio je krivim Kenana Crnkića zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo i nadoknadi štetu Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u iznosu od 39.859,25 KM.

Crnkić se tereti da je tokom 2015. godine kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, bez saglasnosti Upravnog odbor učlanio Zavod u međunarodnu asocijacijaciju “Centar za transatlantske odnose Sais” na Univerzitetu Johns Hopkins, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

“Nakon toga je na ime članarine po njegovom nalogu izvršena isplata sa računa Zavoda u iznosu od 39.859,25 KM u korist međunarodne asocijacije, iako trošak nije bio predviđen Finansijskim planom, niti je za to imao saglasnost Upravnog odbora koji donosi Finansijski plan. Na taj način je oštetio Zavod za navedeni iznos”, navode iz Tužilaštva KS.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala kako je smijenjeni direktor ZZO-a KS bez znanja Upravnog odbora potrošio preko 40.000 konvertibilnih maraka na konferenciju koja nikada nije održana u Americi, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

Krivičnu prijavu protiv Crnkića u februaru 2016. godine je podnio tadašnji direktor ZZO-a KS Samir Turković, nakon što je revizijom utvrđeno da nedostaju sredstva koja Upravni odbor Zavoda nije odobrio. Iz Zavoda su tada pisanim putem upozorili Centar za transatlantske odnose kako je mimo propisane procedure izvršena uplata za članstvo, a sva dokumentacija o ovom slučaju poslata je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Konferencija o saradnji zavoda zdravstva u regiji trebala je biti održana u novembru 2015. u Washingtonu, ali je organizacija prekinuta sredinom godine, kada je Crnkić smijenjen s mjesta direktora Zavoda, zbog, kako je navedeno, prekomjernih troškova.

Crnkić, koji je obavljao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a od decembra 2013. do augusta 2015. godine, smijenjen je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo nakon što nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda, s obzirom na, kako je navedeno, određene prekomjerne troškove koje je načinio Crnkić, o čemu je pisao BIRN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare