Osuđeni ratni zločinac za zločine u Tuzli slobodno živi u Srbiji

Vijesti 25. maj 202319:29 0 komentara

Dvadeset osam godina od masakra na Tuzlanskoj kapiji bol ne prolazi i zbog činjenice da osuđeni ratni zločinac Novak Đukić izbjegao kaznu. I dalje slobodno živi u Srbiji. Na to su ukazali predstavnici vlasti u Federaciji BiH i kantonu Tuzla odajući počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti 95 godine.

Tužna kolona na mjestu gdje je sahranjena i ukopana tuzlanska mladost – njih 71. Htjeli su samo da se raduju sunčanom danu, nakon majskih kiša. Granata sa Ozrena usmrtila ih je i ranila više od 140. Sve se desilo na mjestu gdje se i ovog 25. maja odaje počast svima njima.

Težak je svaki 25. maj i za tadašnjeg načelnika Tuzle. Tuzla je tada bila zaštićena zona. Očito, kažu građani, samo u izjavama stranih zvaničnika. Porodice žrtava naročito boli narativ o tome da granata nije pala.

“Ja jednostavno to ignorišem i molim Boga da da ljudima u Srbiji snage da jednom shvate istinu i dožive, ja bih rekao, taj preporod koji će biti jednostavan: poštujmo ljude i nemojmo lagati”, kaže Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle.

U Federaciji danas Dan žalosti. Delegacije svih nivoa vlasti su tu. Na nivou države dan Masakra na Kapiji i dalje se ignoriše.

“Dočekali smo prvi put da u Federaciji imamo dan žalosti. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao dan žalosti u cijeloj zemlji”, ističe Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, kaže da iako smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju vidimo da nije tako te dodaje: “Komšijska zemlja vam štiti ideologiju 90-ih i one koji su odgovorni. Najmanje što možemo je da pozivamo da kazne zlikovce.”

U Srbiji, istaknuto je danas, živi Novak Đukić – komandant koji je naredio granatiranje. Učiti o prošlosti je važno, a žrtve poštovati još važnije – s ovim mišljenjem u Tuzlu došli su mladi iz Beograda.

“Danas smo ovdje zato što kao i svake godine želimo da… jednostavno osjećamo odgovornost i želju da gradimo budućnost i društvo bez nasilja i bez mogućnosti da se ovako nešto ponovi”, kaže Ivana Jovanović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Bol ostaje, sjećanja se ne brišu, a 25. maj 1995. godine, kažu građani Tuzle, bit će vječno urezan kao najtragičniji dan u historiji grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!