“Osvijestićemo Sarajevo nakon rezolucije” – šta znači ova Dodikova izjava?

Vijesti 20. maj 202419:18 5 komentara

Nije malo onih koji željno čekaju da se završi glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Dok čekamo da podsjetimo na činjenice. Genocid se desio. Dokazan kroz presude međunarodnih i domaćih sudova. U Rezoluciji nema nijedne rečenice koja govori o kolektivnoj odgovornosti naroda. Džaba.

Rezolucija je dug prema žrtvama i satisfakcija majkama za bol koju nose skoro 30 godina. U pismu koje su srebrenička udruženja uputila ambasadama zemalja članica UN-a, navedeno je da se Srebrenica ne smije ponoviti, članice UN-a pozvane su da daju svoj glas pravdi, istini i pomirenju.

“Borba male Srbije sa velikim silama”, “nećemo pobijediti, ali nismo odustali” i “pokazaćemo svima koliko smo jaki” – ponavlja danima Aleksandar Vučić. Jutros pred odlazak u New York pred kamerama njemu bliskih medija dobio je specijalni blagoslov patrijarha srpskog Porfirija. S njim u društvu Milorad Dodik. “Ovo je atak na Srbe, osvijestićemo Sarajevo nakon rezolucije”, poručio je nakon druženja u hramu, predsjednik RS.

Kakve stavove i kakve planove, šef kluba srpskog naroda u Domu naroda državnog parlamenta Radovan Kovačević nije želio otkriti.

U međuvremenu u sjeni rezolucije ostaje nerad parlamentarne skupštine, blokade doma, ali i evropskog puta BiH u Vijeću ministara.

Ranije je objavljeno kako će na dan izglasavanja rezolucije u Generalnoj skupštini, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade RS; najavljen je i skup na gradskom stadionu, no zvanične potvrde još nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare