Otkriven spomenik poginulim pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH “Bosna”

Vijesti 07. okt 202417:49 1 komentar
N1

S ciljem očuvanja sjećanja na 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „BOSNA“, koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu položili živote za odbranu domovine, danas je zvanično otkriven i spomenik sa spomen pločom na koju su uklesana imena najhrabrijih pripadnika ove jedinice. Monumentalna postavka uništenog tenka T-55, koji su specijaci uništili tokom odbrane grada, na najbolji mogući način simbolizira hrabrost, odvažnost i odlučnost građana Sarajeva u borbi za slobodu.

„Neka ovaj spomenik za buduće generacije govori više od riječi. Dragi specijalci, kada smo prvi put imali sastanak, ja sam dala svoju riječ da će ovaj spomenik biti postavljen. Čast mi je što sam ovdje s vama. Ovo je način da vam Sarajevo kaže hvala! Hvala što ste odbranili naš grad i domovinu“, rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Zbog tragedije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, odgođeni su pojedini segmenti programa obilježavanja, te je pored zvaničnih obraćanja pročitano 81 ime palih pripadnika, te postrojavanje isto toliko pripadnika FUP-a u njihovu čast. Veterani odreda “BOSNA” su također izrazili saučešće porodicama žrtava, a veliki broj njih sada kao članovi GSS-a Sarajevo su već na terenu i pomažu unesrećenima na terenu.

“Teško je danas obraćati se odavde. Ovu sliku hoćemo da pošaljemo u svijet, naše mladosti, našeg ponosa jer smo mi radi njih branili svoj grad I državu. Oni će se igrati na ovom mjestu danas u slobodi. Ovim činom se sjećamo svih naših palih drugova, zbog kojih svi danas imamo slobodu. Mi se sjećamo heroja, a oni drugi neka se sjećaju ratnih zločinaca”, poručio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

“Ovo nije samo simbol sjećanja već I simbol zahvalnosti. Stajati danas ovdje u meni budi ponos I tugu. Ponos na sve hrabre pripadnike I tugu jer mnogi od njih nisu s nama, ali njihova hrabrost ostaje trajno urezana u sjećanje svih nas. Slušali smo razne kritike zbog ovog spomenika u blizini škole, ali upravo tim mlađim generacijama on treba biti podsjetnik zbog kojeg oni imaju slobodu, I sva ova uklesana imena su zaslužna za to”, rekao je Dragan Vikić, ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, odred policije „BOSNA“

Spomenik Odred Bosna

“Danas smo se okupili da ovjekovječimo jedan period koji je iza nas. Nakon tri decenije naša borba je ovjekovječena, ovaj spomenik ostaje kao podsjetnik za generacije koje dolaze na vrijeme kada se je srce bilo jače od čelika, zato I jeste ova simbolika”, Izjavio je Kemal Ademović, ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, odred policije „BOSNA“

“Izuzetno sam ponosan što smo napokon uspjeli da na pravi način odamo počast svim našim pripadnicima, koji su položili svoje živote za odbranu grada I domovine. Danas također u ovim teškim vremenima, veliki broj naših pripadnika iz odreda veterana je na terenu u formacijama GSS-a, koji pomažu stanovništvu pogođenim poplavama”, izjavio je Ahmed Hadžić, predsjednik udruženja veterana odreda policije „BOSNA“

Kompletan spomenik je sastavljen od nekoliko elemenata, restauriranog tenka T-55 kojeg su specijalci uništili tokom perioda agresije, bronzanih figura koje simboliziraju specijalce i zarobljavanje neprijateljskog oklopnog oružja, te spomen ploče na kojima su uklesana imena 81 poginulog pripadnika jedinice. Na idejnom rješenju spomenika su radili magistri kiparstva Daniel Premec, Darko Šobot i Samir Sućeska, dok su figure specijalaca izlivene u Livnici umjetnina Jurkić, koje je kreirao akademski kipar Anto Jurkić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare