Otkriven uzrok smrti ženke ćelavog ibisa koja je boravila u ušću Neretve

Vijesti 03. apr 202315:48 0 komentara
JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ

Ženka ćelavog ibisa, zaštićene ptičje vrste poznatije pod imenom Gipsy, koja je nekoliko mjeseci boravila u delti Neretve, uginula je prirodnom smrću, piše Slobodna Dalmacija.

Informacije nakon obdukcije mrtve ptice govore da je uzrok smrti moždani udar od kojega je ptica uginula u trenutku.

Podsjetimo Gipsy je pronađena mrtva u Hrvatskoj početkom marta. Zaštitari prirode iz udruge Biom smatrali su da je ptica ubijena ili otrovana te su slučaj prijavili policiji koja provela kriminalističku istragu.

“Gipsy je nasilno stradala – veliki je to udarac povratku izumrle vrste ćelavih ibisa”, istaknuli su tada u udruzi Biom.

Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana-objavio je Biom u priopćenju za javnost neposredno nakon stradavanja ptice o čemu ih je obavijestila Austrijska organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa.

Rijetka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!