Otkupna cijena hljeba podijelila poljoprivrednike u RS, prste umiješala i politika

Vijesti 25. jun 202420:09 0 komentara

Žetva pri kraju a otkupna cijena hljebnog žita još uvijek - nepoznanica. Poljoprivrednici podijeljeni. Lijevče Polje i Semberija priželjkuju drugačije brojke. Suprotnog stava i njihovi politički predstavnici. Očekivano, iz suparničkih političkih partija. Svi, oni danas, zajedno na sastanku o cijeni pšenice koja varira. A hljeb, konstantno skup.

Kombajni na njivama. Radi se punom parom. Pšenica je ove godine stigla nešto ranije. Pa su se ranije, zasukali i rukavi. Poljoprivrednici iz RS tople sunčane dane koriste za žetvu. Vrijeme je poslužilo. Zadovoljni onim što vide.

Prinosi su dosta bolji nego lani, imamo parcela i do 9 tona gdje bacaju i kvalitet je dosta bolji, i kvalitet i kvantitet“, kaže Marko Vajsević, poljoprivrednik iz Kozarske Dubice.

I to je ono u čemu se slažu svi poljoprivrednici. No, otkupna cijena, podijelila je Lijevče Polje i Semberiju.

Dok Vajsević smatra da će se cijena pšenice kretati između 35 i 39, odnosno 40 feninga, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice smatraju drugačije.

“0, 43 feninga i mi nećemo odustati od toga, taman kad bi izašli na ulicu“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik tog Udruženja.

I jedni i drugi opravdavaju navedenu cijenu. Treći, pak, o brojkama i ne govore.

Teško da ja mogu odgovoriti na pitanje, koja je to donja granica, jer to je pitanje na koje nema odgovora“, ističe Goran Mitrović, proizvođač iz Donjih Žabara.

Na sastanak – ministar nije stigao, ali jeste pomoćnik.

Imamo cijenu pšenice veću nego prethodne godine, ako na to dodamo našu podršku koja je 580 KM po hektaru, pretvorimo to po nekom prosječnom prinosu, to je 10 feninga po kilogramu, dakle neka bude 35 feninga, pa oni već sa našom podrškom imaju 450 maraka“, pojašnjava Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

U sve, pa i u “miješanje hljeba” prste upetljala politika. Da se bori za domaće proizvođače, ili pak glasače, iz Bijeljine u Banjaluku, stigao je i sam gradonačelnik.

“I da ta cijena treba, mora i hoće iznositi 40 +, to je ono što su ovdje mnogi danas diskutovali”, potcrtao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Bakajlić zaključuje kako deset godina razgovora nije donijelo rezultate, te da je suština svega “da se ništa nije dogovorilo, niti će se dogovoriti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!