Otrovne strelice sijevaju u PDP-u, da li je pred strankom raskol?

Vijesti 17. nov 202220:56 2 komentara

Baš u vrijeme kada bi se očekivala konsolidacija, nakon izbornog fijaska, PDP nastavlja stranputicom. Otrovne strelice sijevaju između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića – najznačajnijih ljudi stranke koja im je, čini se, postala tijesna. S obzirom na šutnju rukovodstva, sve je izvjesnije da je pred PDP-om raskol.

“Ili je istina to što piše u mom postu, i takav čovjek nam onda ne treba u stranci ili je laž to što piše u mom postu onda ja ne treba da budem dio te stranke. (N1: Znači ili Jelena ili Draško?) Tako je. (N1: Ko će ostati u PDP?) Vidjećemo. (N1: Hoćete vi ostati ako ostane Draško?) Ne”, kazala je Trivić u Pressingu.

Ili, ili – dva kraja u čijoj bi sredini, po svemu sudeći, mogao biti raskol. Jelena Trivić i u sinoćnjem Pressingu na račun Draška Stanivukovića iznosi niz optužbi. Zamjera bliskost sa Miloradom Dodikom, optužuje za izbornu krađu, sve potkrepljuje pričom o ucjeni uoči predavanja izbornih lista.

“Ultimatum dolazi to veče da će on, zbog toga što u Izbornoj jedinici 6 ne može da postavi jednu osobu, jer se tome protivi koordinator Izborne jedinice 6, zbog toga što on to ne može da uradi povlači sve svoje ljude sa liste, a nas ostavlja tako, a vi predajte u CIK šta god da predate. Da bi u ovom slučaju predsjednik stranke rekao, pa ajmo ipak nekako, nema veze što nas je ucijenio, ajmo ipak neki kompromis naći. Našao se tu neki kompromis, ja nisam bila za to”, kazala je Trivić.

Ali Stanivuković i dalje jeste. Bar je to tvrdio u posljednjem intervjuu za N1. Na najnovije optužbe nekada bliske stranačke koleginice nije odgovarao. Na telefon nije dostupan ni Branislav Borenović, portparolka je van zemlje, na putu je i šef izbornog štaba.

Na pitanje može li Draško Stanivuković biti u partiji u kojoj je Jelena Trivić predsjednik, odnosno može li Jelena Trivić biti u partiji u kojoj je Draško predsjednik,, Stanivuković odgovara: “Ja mogu, zašto ne bih mogao biti. Evo jesam je podržao za kandidata za pradsjednika, radio sam sve što se od mene tražilo”.

Prije Trivić, Stanivuković se našao u sukobu sa još jednim PDP-ovcem. Odbornik u Skupštini Grada Banjaluka Milko Grmuša se u sukobu sa Stanivukovićem našao nakon primjedbi da gradonačelnik pogoduje krupnom kapitalu. Prije toga, podnio je ostavku na stranačke funkcije nakon što su odbijeni njegovi prijedlozi za konsolidaciju opozicije.

“Čak i prije lokalnih izbora 2020. godine kad smo pohrlili da primimo u opoziciju različite aktere, meni je bilo jasno da imamo probleme u našoj kući. Da imamo dosta neraščišćenih odnosa čak i sa našim partnerima”, kazao je Grmuša.

Ali i unuar sebe, što potvrđuje ideja o “Banjalučkom bloku” koju Grmuša zagovara kao nadstranački front koji bi se suprotstavio interesima pojedinaca u gradu. Bliskost Stanivukovića sa krupnim kapitalom prvi je kritikovao često najglasniji opoziconar Nebojša Vukanović.

“Naravno da će režim uvijek potencirati sukobe u opoziciji, gledati da nađe ljude s kojima će da pravi neku saradnju kako bi unio nemire, lošu atmosferu, nepovjerenje”, ističe Vukanović.

Politički put Draška Stanivukovića, ali i Jelene Trivić budno prati Stefan Blagić iz udruženja Restart Srpska sa kojim je Stanivuković, u počecima svoje političke karijere, bio izuzetno blizak. Iza saradnje na relaciji Stanivuković-Dodik, kaže, stoji krupni kapital.

“Čini mi se makar iz ovog ugla da je PDP usmjeren na taj način da će onaj ko bude imao više novca na kraju biti predsjednik partije, čini mi se da će se tako završiti te nesuglasice unutar PDP”, kazao je Blagić.

Osim ukoliko Jelena Trivić ne bude imala podršku na lokalu. Uz novac i moć koju gradonačelnička funkcija nosi, “joker” u rukama Draška Stanivukovića bi moglo biti i troje njemu bliskih poslanika PDP-a, koji se smatraju “njegovim ljudima”.

A džoker za pobjedu Milorada Dodika iz izbornog ciklusa u izborni ciklus bi mogla biti upravo opozicija, odnosno podijeljena opozicija koja je i na ovim opštim izborima izgubila uprkos tvrdnjama da su izbori pokradeni. Milorad Dodik je preuzeo funkciju predsjednika Republike Srpske, položio zakletvu i u posljednjim danima, čini se, dobio još jedan razlog za slavlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare