Otuđen, koristile ga Crvene beretke: Poseban helikopter FUP-a uskoro u upotrebi

Vijesti 01. feb 202317:20 0 komentara
N1

Vlada Federacije je u nedavno usvojenom budžetu planirala nekoliko miliona maraka za remont helikoptera kojim raspolaže trenutno Federalna uprava policije, no nije u plovidbenom stanju. Servisiranje bi trebalo biti završeno do polovine godine, a uz, kako je istakla ministrica finansija Federacije BiH, Jelka Milićević, minimalna ulaganje, biće višestruka korist. Naime, upravo helikopter koji stoji u hangaru FUP-a može se koristiti i za prijevoz osoba, bolesnika, ali i gašenje požara. N1 dosnosi detalje o ovoj zanimljivoj letjelici.

Riječ je o modelu Bell 206b jet ranger. Borislav Balaban, jedini pilot u Federalnoj upravi policije, koji taj posao radi još od ‘80-ih, pojašnjava kako je riječ o helikopteru koji je bio u sastavu republičkog SUP-a BiH, odnosno republičkog MUP-u. Otuđen je, bio je u Republici Srbiji za vrijeme rata, poslije toga je vraćen, no nije u plovidbenom stanju.

Ne može se reći da je neispravan, ali jednostavno nije plovidben. Zbog prolongiranog perioda nekorištenja, helikopter bi praktično sada trebalo rastaviti, sve komponente poslati na remont ili na inspekcije da bi se ponovo vratio u funkciju”, kaže Balaban.

OTUĐEN OD BiH, KORISTILE GA CRVENE BERETKE I PREFARBALE

A gdje je tačno bio? Ili kod koga u Srbiji? Balaban odgovara “početkom rata je otuđen s još jednim helikopterom prebačen u Beograd. Tamo je, koliko ja znam, korišten u Jedinici za specijalne operacije državne bezbjednosti Srbije (Crvene beretke kojiima je upravljao Milorad Ulemek Legija) i tu je i prefarban. Njegova je originalna boja plavobijela (prefarban u maskirne boje). Ne znam da li se sjećate pjesme Plavog orkestra ‘Neka ljubi se Istok i Zapad’, ovaj helikopter se vidi u tom spotu prije rata i vidi se njegova originalna boja, originalni izgled. Ovog helikoptera su svi željeli da se dočepaju. Dolazili su ljudi iz njemačkog servisa i odmah čovjek pitao – koga trebam pitati da kupim ovaj helikopter, čak i neformalno unutar BiH postojali su neki subjekti koji su htjeli da se dočepaju ovog helikoptera”, navodi pilot Balaban.

SLOVENIJA NIKAD NIJE VRATILA BiH BELL412 VRIJEDAN DANAS I 15 MILIONA DOLARA

“Bosna i Hercegovina je imala pet ili šest ovakvih helikoptera, no većina je prije rata prodata. Jedan Bell412 je u maju ‘92. sletio u Ljubljanu i od tada je tamo. Zašto, kako nije vraćen nama, ne znam, ali je bio kupljen parama Republike BiH. Tada je koštao 4 miliona i 250 hiljada dolara. Njegova vrijednost danas sa specifičnom opremom dodatnom je i do 15, 16 miliona dolara. U Sloveniji se koristi, tamošnja vojska ga koristi i to im je najbolji helikopter koji imaju”, tvrdi Balaban.

N1
N1
N1
N1
N1

Srbija je helikopter vratila po osnovu “nekog sporazuma”, kaže pilot. Dostavljen je na kamionu, sada su neke komponentne skinute s njega.

“Trebalo bi mu uraditi propisane servise za duži period korištenja, sve komponente bitne, vitalne, bi trebalo remontovati. To bi koštalo, zadnja ponuda je bila milion dolara u ovlaštenom Bell servisu u Pragu, gdje bi helikopter bio transportovan, tamo bi se sve uradilo i preletili bi ga nazad”, objašnjava Balaban.

Ovakvi helikopteri, kaže nam pilot FUP-a, se više ne proizvode, a novije verzije Bell 407 koji je u rangu Bella long rangera je oko 4 miliona dolara.

Dakle, isplativo je naš helikopter poslati na remont, jer praktično bi dobili nov.

Helikopter je medicinska verzija i on se u četiri do pet minuta pretvara u medicinski helikopter u koji mogu da se smjeste dva ležeća pacijenta, postave se nosila i pogodan je odmah za transport bolesnika, unesrećenih.

Pored toga, helikopter ima i kuku na koju se može podesiti teret da nosi, može dakle gasiti požar, nije sada neki veliki kapacitet, ali 300 do 400 litara vode može da nosi”, kaže Balaban.

Iz ovlaštenog Bell servisa vrhunski stručnjaci su pregledali helikopter i rekli da je u jako dobrom stanju.

Mnogo nas raduje da se u budžetu našlo prostora za servisiranje ovako korisne stvari”, kažu u helikopterskoj jedinici FUP-a ali “dok ne krene na kamionu za Prag, ne mogu ništa reći”, našalio se pilot, koji je ovim helikopterom upravljao i prije rata, kada je koristio najviše za medicinske evakuacije. “Veliki broj bolesnika je prebacivan upravo s ovim helikopterom”, prisjeća se Balaban.

Budžetom Federacije BiH za prošlu godinu bilo je predviđeno 30 miliona KM za kupovinu novih letjelica. Plan je bio da se taj novac prenese i u ovu godinu, međutim, kroz amandmane je taj novac raspodjeljen na druge stavke. Tako da je, što se tiče 2023. godine ostao samo novac za remont ovog helikoptera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!