Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

Vijesti 06. okt 202313:56 0 komentara
YouTube

Talas migracija koji je zahvatio cijeli svijet nije zaobišao ni našu zemlju. Tokom godina sistem zbrinjavanja ljudi u tranzitu podrazumijevao je formiranje prihvatnih centara, brigu, pružanje pomoći, kao i process praćenja svih koraka za one koji su se na tom putu zatekli u našoj zemlji.

Posebnu kategoriju u jednom takvom procesu čine djeca. Da, u našu zemlju dolaze djeca svih uzrasta koja su bez pratnje, ranjiva i koja su u tranzitu kroz Bosnu I Hercegovinu. Takva djeca moraju biti adekvatno zbrinuta.

Upravo zato u Sarajevu je Isusovačka služba za izbjeglice otvorila Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje i razdvojeni djecu podržan od strane: Ministarstva sigurnosti BiH, Caritasa Švicarske, Swiss Solidarity I Caritasa BiH kroz projekt “Podrška ranjivoj grupi djece i izbjeglicama na putu kroz Bosnu i Hercegovinu” i
projekta BRAT- “Balkanska ruta: Prihvat u tranzitu”.

Centar je fokusiran na pružanje sveobuhvatne podrške djeci nudeći širok raspon usluga.

Djeca moraju biti zaštićena i dok je onih koji rade na njihovom zbrinjavanju ona su u Centru sklonjena od svega što predstavlja izazov i opasnost.

Važna je spoznaja da u Centru imaju sve i da dok su tu imaju tople obroke, krov nad glavom, medicinsku njegu, čistu odjeću i obuću. Najvažnije od svega imaju ljude koji o njima brinu 24 sata, tako da se niko od njih nijednog trenutaka ne osjeća usamljeno iako su kilometrima daleko od svojih porodica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!