Otvoren novoizgrađeni Migrantski centar Lipa

Vijesti 19. nov 202110:47 > 13:06 0 komentara
N1

Višemjesečna izgradnja Migrantskog naselja na lokalitetu Lipa napokon je završena, a zvaničnom otvaranju ovog prihvatnog centra tridesetak kilometara udaljenog od Bihaća, prisustvuju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalne i gradske vlasti, kao i svih međunarodnih organizacija uključenih u migracijski proces.

Prisutnima se obratio Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kazavši da kamp ispunjava evropske kriterije i pruža punu zaštitu migrantima,

N1

“Potpuno smo spremni da dočekamo zimu. Zahvalnost EU bez kojih BiH ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi uslove za migrante”, dodao je

Navodi da su mnogi pružili podršku.

“Svi se sjecamo krize, a danas možemo biti ponosni na rezultate posljednjih godinu dana. Broj u svim smještajnim kapacitetima je oko 2.500. Prošle godine smo imali oko 12 hiljada ilegalnih migranata. Hvala USK koja je podnijela najveći teret u svemu ovome, građanima koji su nekad i na svoju štetu bili strpljivi.

Lipa je i simbol države koja je uzela stvari u svoje ruke, ovdje je bila prekretnica. Ovo je prvi prihvatni centar kojim Služba za poslove sa strancima potpuno upravlja”, kazao je Ujić.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da su prije 11 mjeseci bili na ovom mjestu, ali u veoma teškim uslovima.

N1

“Humanitarna kriza je prijetila stotinama migranata, prijetila je katastrofa. Danas smo ovdje i u sredini smo migrantskog Lipa kampa. Ovo je rezultat efektne saradnje Ministarstva sigurnosti, lokalnih vlasti, EU i to je dokaz da saradnja proizvodi rezultate. Ovo je dobar pokazatelj da se dijalogom rješava kriza. I da ne čestitamo sami sebi, još je mnogo izazova s kojima se treba suočiti, ali ovo je priča uspjeha, priča uspjeha BiH”, istakao je i dodao:

“Jučer sam razgovarao i s ministrom Lukačem u Banjaluci, jer svi moraju biti spremni da preuzmu obaveze u ovoj oblasti.”

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je: “Možda nije diplomatski, ali volio bih da vas nikad nisam vidio ovdje. Ovo je nešto što mi u Gradu Bihaću nikad nismo očekivali.

N1

Dodaje da je jedan od njegovih stentova koji je nedavno ugrađen od ove Lipe.

“Ali ovo jeste svečani događaj. Prije dvije godine je ovo bila najobičnija livada, a sad je grad. Migranti će nekada otići, ali ovo će ostati nama. Drago mi je da je moj grad bio dio rješenja, aktivno učestvovao u svemu, zahvaljujem im se, i svim vasim prethodnicima”, kazao je Fazlić.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić smatra da ovaj trenutak i ovo mjesto u sebi sadrži elemente simbolike.

“Otvarajući Lipu možemo reći da je vrijeme migrantske krize iza nas, nego da govorimo o migrantskoj situaciji. Mislim da danas mozemo da kazemo da institucije države u potpunosti vladaju migrantskom situacijom a da su to do nedavno radile međunarodne organizacije.

Ističe da je ovo je trijumf saradnje i kompromisa.

“Vrijeme nesporazuma je iza nas. Hvala onima koji su po svim vremenskim prilikama radili konstantno na terenu da dobijemo ovaj sofisticirani kamp. Nastavit ćemo da bosansku rutu učinimo što težom za migrante. Svjesni smo da ih ne možemo sve zaustaviti”, dodao je Cikotić.

Od ranije je poznato kako će ovaj centar imati smještajni kapacitet za oko 1. 500 ljudi, te da bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

Poseban prostor u ovom kontejnerskom naselju osiguran je za ranjive kategorije korisnika usluga, odnosno porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

Kampom će upravljati pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, naravno u saradnji sa članovima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih međunarodnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!