Otvorena Ambasada Rusije u Banjaluci; Dodik: Istorijski dan za srpsko-ruske odnose

Vijesti 11. jun 202421:08 0 komentara

U centru Banjaluke otvorena je kancelarija Ambasade Ruske Federacije. Za ruske predstavnike - niz prednosti, kažu, za RS, još jedan historijski dan, poruka je političkih lidera ovog bh. entiteta. Uprkos brojnim kritikama zapadnih sila i većine međunarodne zajednice odnosi Rusije i entiteta RS se intenziviraju.

Iako je predsjednik RS Milorad Dodik u čestom kontaktu sa ruskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, nerijetko na putovanjima u Rusku Federaciju, sada će i fizički biti blizu ruskog ambasadora. Igor Kalabuhov novi radni prostor pronašao je u blizini zgrade Vlade RS. Zvanično je otvorena kancelarija ruske ambasade u Banjaluci. Ruku pod ruku sa svojim, kako kaže, prijateljem Miloradom Dodikom.

Nije izostalo ni intoniranje himne. Podizanje ruske zastave na jarbolu. Da čestitaju, stigli su i gosti, politički, ali i vjerski predstavnici. Fizički nije mogao. No, poruku, putem video linka stigao je poslati i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Još jedan istorijski dan za srpsko-ruske odnose, kaže Dodik.

“I to je nešto što nije bilo u istoriji, mi uvijek trčimo da nešto okaratkterišemo kao istoriju, ali ovo jeste istorija”, dodaje.

Sve je rađeno i povodom Dana Rusije, koji je samo sat vremena kasnije svečano obilježen uz zvanice ambasadora Ruske federacije u BiH Igora Kalabuhova. Navodi niz prednosti otvaranje ruske kancelarije:

“Posebno me raduje da ćemo imati finu mogućnost da razvijemo saradnju sa učešćem mladih ljudi, danas smo svjedoci odlaska mladih sportista iz RS u Rusiju u Kazanj na igre Briksa, biće još mogućnosti, ima saradnja univerziteta, ima saradnja običnih ljudi.”

I to njih 90, nastupiće pod zastavom RS. Prvi put. Lično ispraćeni juče, pod političkom pratnjom i uručenom zastavom.

“Ovo je početak naše saradnje sa Briksom, vi znate da, mi smo izrazili uslovno rečeno i spremnost i očekivanja da kada bude na jesen održan sastanak zemalja Briksa da RS je zatražila da budemo i da imamo učešće u tome i ovo je po meni još jedan istorijski dan za RS”, kaže premijer RS Radovan Višković.

I to u vrijeme kada je BiH, dobila zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa EU. No, nerijetko je predsjednik RS govorio o Briksu kao alternativi EU. Ponavlja i na ispraćaju sportaša da se RS drugih mogućnosti ne odriče.

“Briks kao organizacija postaje dominantna svjetska struktura, preuzima dominaciju u pogledu razvoja i sasvim sigurno odgovorna politika podrazumjeva to da se bude prisutan da se bude posmatrač”, kaže Dodik.

Pa tako najavljuje do kraja godine, završetak još jednog zajedničkog projekta sa Moskvom – srpskog rukog hrama.

Inače, projekat koji je počeo sa izgradnjom još 2018. godine. Rokovi su probijeni. Trebao je biti završen za 18 mjeseci. Tada je u Banjaluku stigao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. I danas, politički predstavnici u RS njegov dolazak na otvaranje, priželjkuju.

Priželjkuje i lider Rusije Vladimir Putin pokretanje ruske televizije u RS. Pričalo se i da Rusi dolaze u medijski sektor i to već naredne godine. A Milorad Dodik, već nekoliko dana priča i objašnjava, pa i na Dan Rusije, o Danu RS:

“Taj dan niko nije ukinuo i nevjerovatno, evo već dva dana ovuda mlataram i odgovaram glupostima koje je neko izmislio.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!