Otvorena biračka mjesta: Građani glasaju o opozivu načelnika Hadžibajrića

Foto 23. jul 202309:15 1 komentar
N1/F.Z.

Na području općine Stari Grad, jutros je otvoreno 46 biračkih mjesta na kojima će 36.193 glasača imati priliku da se izjasni da li su „za“ ili „protiv“ opoziva načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića.

Formirana su četiri mobilna tima za 48 prijavljenih osoba, a 587 je registriranih za glasanje putem pošte – kazao je Imamović Feni.Komisija za provođenje postupka opoziva vrši posljednje pripreme pred

Po dolasku na biračko mjesto, glasači moraju predočiti jedan od važećih dokumenata sa fotografijom: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Biračka mjesta se zatvaranja u 19.00 sati.

Članovi biračkih odbora, pet redovnih i pet zamjenskih, vršit će prebrojavanje glasačkih listića, a nakon toga rezultate dostaviti općinskoj Komisiji za provođenje postupka opoziva, kao i cjelokupan materijal.

Prvi rezultati očekuju se sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu.

Općina Stari Grad: Danas referendum o opozivu Hadžibajrića

Konačni rezultati će biti najkasnije 30 dana od održavanja referenduma.

Ukoliko građani izglasaju opoziv općinskog načelnika, Centralna izborna komisija BiH će u roku od 60 dana od dana usvajanja odluke raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad.

Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000 KM.

Nakon što je načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen 9. maja ove godine u policijskoj akciji „Start“, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je 12. juna Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare