Otvorena grobnica u rejonu Mostara, traga se za tijelima pripadnika Armije RBiH: Šefik Pobrić 30 godina traga za bratom (FOTO/VIDEO)

Vijesti 22. maj 202413:13 0 komentara
N1

Iznad Goranačke krivine u Mostaru počelo je otvaranje grobnice za koju se sumnja da je primarna i da se u njoj nalaze tijela ubijenih pripadnika Komande IV Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Azra Penava, predstavnica porodica ubijenih pripadnika 4. korpusa Armije RBiH, kazala je kako su ovdje nakon što su dobili veliki broj informacija 32 godine nakon zločina.

“Došli su nam i kazali ono što je nama porodicama 4. korpusa veoma bitno. Provjeravamo navode i istinitost tih izjava. Nadležni organi su 99 posto sigurni da se radi o primarnoj grobnici i nama je u interesu da bilo šta nađemo. Dokazi bi služili u procesu za dalje. Mnoge koje smo ukopali nisu komplentni, mnoge nismo ni našli”, kazala je Penava.

N1

Podsjetila je na grobnicu “Rimski bunar” koja je otkrivena 2007. godine, a za koju su mislili da je primarna, no utvrđeno je da je ona sekundarna.  U njoj su pronašli nešto kostiju koje su zakopali. Bilo je 10 identifikovanih iz 4. korpusa i nekoliko identifikovanih civila.

“Međutim i poslije su se neke sitne koščice pronalazilr pa smo naknadno dokopavali. Prežvijeli smo i to i sudove koji traju 20 godina. Tražimo istinu – onoga ko je ubio i sakrio i šta se radi s tim kostima. Za ovaj zločin niko nije osuđen pred domaćim sudovima, pred međunarodnim su osuđeni Valentin Ćorič i Berto Pušić koji je najviše učestvovao u premještanju grobnica”, kazala je.

N1

Tri decenije potrage

Ukopu prisustvuje i Semir Pobrić, brat ubijenog Šefika Pobrića čije tijelo nije pronađeno.

“Nadamo se da je tu njegovo tijelo. Došli smo da vidimo. Trideste godina čekamo informaciju”, rekao je Pobrić.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjetili su da su pripadnici HVO-a 09. maja 1993. godine upali u Komandu IV korpusa i zarobili 12 pripadnika Armije RBIH, a kasnije ih mučki likvidirali i prikrili tragove.

N1

Dosad je ekshumirano deset nekompletnih tijela pripadnika Komande IV korpusa u sekundarnoj masovnoj grobnici Rimski bunar, Goranci, općina Mostar, dok se za ostalim tijelima i dalje traga.

N1

Pretpostavka je da se tijela preostalih pripadnika Komande IV korpusa nalaze u ovoj masovnoj grobnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!