Otvorena nova stranica odnosa BiH i Azerbejdžana

Vijesti 13. apr 202319:11 0 komentara

Otvorena je nova stranica odnosa Bosne i Hecegovine i Azerbejdžana. Čelnici dvije zemlje odlučni su sarađivati u brojnim oblastima, poručeno je tako nakon današnje, uzvratne posjete azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva. Sa predsjedavajućom Predsjedništva, Željkom Cvijanović, Alijev je potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a entitetske vlade i Vijeće ministara zaduženi su da pripreme potencijalne projekte za saradnju. Fokus je na energetici.

Nešto više od mjesec dana nakon što je predsjedavajuća Cvijanović prilikom posjete Bakuu, uputila Aliyevu poziv, ovaj je i došao. Dočekan uz najviše počasti, uz uobičajeno snažne mjere obezbjeđenja.

Nakon susreta sa tri člana Predsjedništva, uslijedilo je potpisivanje Deklaracije. Prostora za saradnju je mnogo. Planirano je povećane trgovinske razmjene, investicijski projekti prije svega u poljima energetike, prometa i transporta, ali opskrba prirodnim gasom.

“Uvezivanje našeg biznisa, ali i institucija da dođemo do boljih ekonomskih blagodati, ali i jačat ćemo sigurnosnu saradnju što je danas interes cijelog svijeta. Sretna sam što je Azerbejdžan otvorio ambasadu u BiH i što je donesena odluka da će se u Bakuu otvoriti ambasada BiH i sigurna sam da ćemo u narednom periodu vidjeti koristi i od uspostavljanja saradnje na takav način”, kaže Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev podsjetio je na dugogišnje prijateljstvo između BiH i zemlje kojom rukovodi, kazavši da ono datira još od davne ‘72. godine kada su Sarajevo i Baku postali bratski gradovi.

Iskoristio je priliku da se zahvali institucijama Bosne i Hercegovine na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu njegove zemlje.

“Pozicija BiH tokom dešavanja u Nagorno-Karabahu bila je izuzetno važna za Azerbejdžan. Prije dvije i po godine Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. BiH je istupila naprijed te je podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva. Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući teritorijalni integritet BiH, podržava vašu državu”, kazao je Ilham Aliyev, predsjednik Azerbejdžana.

Većih investicija u Bosni i Hercegovni, bar do sada, Azerbejdžan nije imao. Prijateljskim odnosima svjedoči izgrađeni park u Sarajevu, te rekonstrukcija nekoliko zdravstvenih ustanova.Postojala je ideja da azerbejdžanski gasovod, koji je izgrađen do Albanije, prođe kroz Bosnu i Hercegovinu do Austrije, no nije bilo regionalne saglasnosti. Uprkos posljednjim susretima zvaničnika dvije zemlje, postoji i dalje skepsa da će BiH iskoristiti azerbejdžanske potencijale.

“Ovdje je važno šta su projekti s naše strane bojim se da će ovo s naše strane još jedna posjeta o kojoj će se lijepo pričati, lijepo slikati, ali da s naše strane neće biti konkretnih projekata, volio bih da se prevarim, ali očekivati da će neko ulagati a niste mu spremili ništa, šta od njega očekujete nije realno, daj Bože da su naši pripremili neke od projekata”, istakao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

“A sad postoje neke predrasude koje mi često vežemo, mi ovdje smo dugo vremena bili centar svijeta, tako smo bar mislili, ovdje Clinton i Papa su vijest kad dođu, ovo ostalo je sve “čuj doš'o, ko je taj, šet'o, hod'o”, mi smo potpuno tu izgubili uopšte osjećaj realnosti, koliko je danas svijet povezan koliko ima zemaljla. Ono što mislim da je posebno važno Azerbejdžan ima jednu vrstu senzibiliteta prema BiH i mi to bojim se da nismo iskoristili”, kaže Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Upravo je predsjednik Aliyev zaključujući obraćanje poručio kako su Azerbejdžan i BiH zemlje koje su multietničke i multireligijske, u kojima predstavnici različitih etničkih grupa žive u miru, što je jedna od ključnih stvari za stabilnost obje regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!