Otvorene vreće, otvoreno i pitanje: Ko je novi predsjednik Republike Srpske

Vijesti 13. okt 202219:24 5 komentara

Glasanje je gotovo, izbori nisu. Posebno u Republici Srpskoj, gdje politička kriza zbog neslaganja o brojanju glasova dobiva novi zamah. Milorad Dodik danas je ponovo nedvosmisleno dobio podršku iz Hrvatske i Mađarske. Službena Srbija, ipak, čeka Centralnu izbornu komisiju.

Otvorene vreće, otvorena i pitanja. Ko je novi predsjednik Republike Srpske? Za SNSD je pobjednik Milorad Dodik. Čovjek koji tvrdi da opozicija uz pomoć CIK-a i zapadnih ambasada čini sve da uruši Republiku Srpsku:

“Sav proces hoće da dovedu u pitanje. Oni su izmislili da nešto nije u redu. Neki očigledno imaju zle i loše namjere za Republiku Srpsku. Žele da Srpska bude problem. Spremni su da poziciju Republike Srpske dovedu do toga da ona bude urušena. Ona takva treba Zapadu i Njemačkoj. Trivićka i drugi su na fonu njemačke politike, a ne na fonu politike Srpske, što je jasno. Ja sam veliki pojednik. SNSD je veliki pobjednik”, kazao je Dodik.

Kandidat Dodik oglasio se iz Budimpešte, gdje se kao član Predsjendištva BIH sastao sa Viktorom Orbanom. Srdačno, napisao je. “Mnogo pobjeda u jednoj slici”, tvitnuo je Orban te čestitao pobjedu. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dao je podršku Dodiku, kojeg naziva pobjednikom, a sve mu liči na banjalučki Majdan.

“Pokušava se organizirati banjalučki Majdan. Sve što sam rekao o Dodiku, mislim to i dalje. On je od svih mogućih opcija za Hrvate najprihvatljiviji. CIK, koji nije pod njihovom kontrolom. Ne može cijela država prebrojavati glasove, jer je u nekom selu, nekoj kasabi se neko napio i pala mu vreća u potok. Dodik je uvjerljivo pobijedio. Kome je u interesu da se pravi haos, gura kandidatkinja -boktepitao kakva, radikalna i lupa monumentalne gluposti”, kazao je Milanović.

Za iskusnog diplomatu i počasnog predsjendika PDP-a Mladena Ivanića, odluka o ponovnom brojanju za nivo predsjednika RS je: “Dobrodošla, logična i normalna.”

Jesu li logične i normalne optužbe da je sve dio obojene revolucije, te kako tumači zastave SNS-a na protestima opozicije.

“Pazite, tu vrstu trač partija, mene ne zanima. Očito je da vlast nema drugog načina, nego da izmišja neprijatelje. Oko zastava, svako ima pravo da nosi zastave, ko je nosio tu zastavu ja stvarno ne znam”, kazao je Ivanić.

Vladajući stava da se neko sa strane miješa u proces.Bivši predsjednik RS, nekada opozicionar, danas u koaliciji sa SNSD, Dragan Čavić (NDP) kaže da ga sve posjeća na konfrontaciju Srba 1997.godine. Plaši se i sukoba.

“Krajnje opasna situacija. I tada su stranci bili debelo invovirani u konfrontaciju, samo su akteri bili na različitim stranama, sve mi miriše na to. Razmjere krize. Niko neće ćutke prihvatiti bezočno kršenje zakona”, kazao je Čavić.

Za opoziciju cilj je borba za narodnu volju. Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović zaputio se u OHR, kako bi kako kaže odgovorio Kristijana Šmita od namjere da uskoro nametne izmjene Zakona o imovini. Po Vukanoviću to bi izazvao haos u Republici Srpskoj, te išao na ruku Miloradu Dodiku.

“Nisam ja ni tražio razgovor sa gdinom Šmitom, već sam želio razgovarati sa nekim od njegovih saradnika. Političari u našoj zemlji su obično išli na pokajanje u OHR, ja sam po prvi put otišao da njima održim slovo o nekorektnoj izjavi, ponašanju. Ako vlasti sada ne vjeruju CIK-u, rekao sam im zašto onda nemamo video nadzor, jer građani ne vjeruju partijskim izbornim komisijama”, kazao je Vukanović.

Za to vrijeme nedaleko od Palate Republike Srpske, za čiju fotelju se bore Jelena Trivić i Milorad Dodik, ove poruke.

Dok politička kriza u RS dobija novi zamah, udruženje Vetarani, blisko vladajućima, postavilo je bilborde sa natpisom – samostalnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare