Otvoren most Svilaj na Savi: “Želja za povezivanjem veća od čelika i betona”

Vijesti 30. sep 202114:45 > 14:56 2 komentara
N1

Most Svilaj zvanično je otvoren. Na otvorenje su došle brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Otvorenju prisustvuje i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Stigli su i Dragan Čović, Željana Zovko,Andrej Plenković, Zoran Tegeltija i drugi.

“Suština je povezivanje i izgradnja mostova između naroda, zemalja i kultura. To je krucijalno za sve nas. BiH i cijeli Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji. Naš zajednički priroiteti za budućnost su jasni. Trenutno je borba protiv Covida i vakcinacija. Moramo se posvetiti ekonomskom razvoju zemalja”, kazala je Von Der Leyen.

Poručila je da će vakcinacija u konačnici spasiti živote te da moramo uvjeriti građane da se vakcinišu. Istakla je kako se za to mogu osigurati i sredstva EU.

“Nadam se da će BiH uskoro postati dijelom digitalne platforme što je naziv koji stoji iza lakšeg putovanja i kretanja za BiH. Molim vas da iskoristite to. Što se etiče ekonomskog oporavka, uložili smo dodatna sredstva za ubrzani oporavak. Osigurali smo 3,3 miliajrde eura za podršku partnrima na Zapadnom Balkanu, od čega je 380 miliona KM za BiH u borbi protiv pandemije. Sada moramo raditi na izgradnji zajedničke buudćnosti. Vjerujem da svi bh. građani, posebno mladi, zaslužuju zeleniju, prorespirtetniju  i digitalniju budućnost. Potrebno je više radnih mjesta. I to je napa okosnica angažmana. Predvidjeli smo devet miliona za Zapadni Balkan, ali nam tu treba i vaš angažman”, kazala je predsjednica EK.

Govoreći o otvaranju ovog mosta i prelaza je simbol svega toga – olakšano kretanje za bolju buudćnost. Naglasila je kako je jasnoi da region mora izgraditi najvažaniji most – most pomirenja i povjerenja.

“Nadam se da ćete doći do tog mosta. To je naš dug prema žrtvama iz prošlosti. Dugujemo to budućim naraštajima da taj san postane realnost. Lideri u svojim agendama moraju imati interese građana. Potrebne su reforme. Uvjeravam vas, spremni smo s vama zajednički prolaziti kroz svaki korak kao prijatelji i partneri”, poručila je.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako most simbolizira vrijednosti koje nas povezuje – zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje i poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja, da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja.

“On je samo jedan od mostova koji povezuju BiH i RH. Iduće godine bit će otvoren i most kod Gradiške. Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo naše narode, gospodarstva i razmjenu.  Mi želimo iskoristiti ovu prigodu da jačamo odnose s BiH. Imamo hiljadu kilometara dugu granicu koja nas ne razdvaja već povezuje. Rekao sam da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH jer znamo koliko je bitno da budemo povezani. To ne znači da nećemo zajedno sarađivati na području ilegalnih migracija i svih drugih područja”, kazao je Plenković.

Kazao je kako se zalažu i podržavaju napore svih političkih stranaka u BiH da se iznađe rješenje za izmjene izbornog zakona koji neće Hrvate dovesti u situaciju da nemaju legitimnog predstavnika u najvišoj instituciji u BiH. Poručio je kako će pomoći oko vakcina, ekonomskog razvoja i svega drugoga s ciljem napretka BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako je ovo veoma važan investicioni projekat za obje zemlje.

“Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, vještina i hrabrosti da zajednički projektujemo, gradimo i finansiramo ovako važan projekat.
Nije važan samo za naše dvije zemlje, već za sve zemlje koje su oslonjene na panevorpski put i koridoro 5c. Ugrađena je ogromna želja za povezivanjem građana BiH i RH s obje strane Save. Dugo smo čekali na izgradnju, ali nikada nismo pomislili da odustanemo. Želja za povezivanjem mnogo je veća od čelika i betona. Ovaj most će biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti država”, rekao je Tegletija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare