Ovako je Dole nekada govorio o BiH: “Oni traže priliku da se sami brane” (VIDEO)

Vijesti 06. dec 202109:04 > 09:08 1 komentar
Facebook/VOA

Bivši Republikanski senator, višestruki predsjednički kandidat, heroj iz Drugog svjetskog rata i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dole preminuo je jučer u 98 godini.

Ranije je govorio: “Oni ne traže od nas da ginemo za Bosnu, oni traže priliku da se sami brane.”

Bivši predsjednik Amerike Bill Clinton nije želio da se bavi BiH, te ju je prepustio Evropljanima. Dole je smatrao da nesposobnost Evropljana samo produžava rat i pokolj.

“Moje je mišljenje da trebamo urgirati naše kolege Britance, Francuze, Holanđane i ostale da odu, da se digne embargo protiv oružja i da pustimo Bosance da se sami bore”, govorio je Dole tada.

Koristeći svoju funkciju kao lider Senata, on je konačno natjerao Clintona na aktivnije djelovanje. Služio je 35 godina u Kongresu SAD, od 1961. do 1996. godine.

Inače, Robert “Bob” Dole rođen je kao Robert Joseph Dole 22. jula 1923. u Russellu; otac mu je prodavao mliječne proizvode, a majka je bila putujuća prodavačica i prodavala šivaće mašine i druge proizvode. Dole je odrastao želeći da postane doktor.

To se promijenilo nakon Drugog svjetskog rata, koji ga je umalo ubio i ostavio trajnim invalidom, donijevši mu dva Purpurna srca i dvije nagrade Bronzane zvijezde.

Vijest o njegovoj smrti uzrokovala je mnogo reakcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare