Ovo su poruke i zaključci Ursule von der Leyen nakon niza sastanaka u Sarajevu

Vijesti 23. jan 202412:46 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, obratila se bh. javnosti nakon niza sastanaka održanih u Sarajevu.

Na početku obraćanja željela je pohvaliti “Bosnu i Hercegovinu za stopostotnu usklađenost sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije” .

Pojasnila je i šta znači, kako je nazvala, historijska odluka Evropske unije iz decembra prošle godine da otvori pristupne pregovore sa BiH onda kada se ostvari određeni napredak.

“Vi ste pokazali da možete ostvarivati rezultate ukoliko zemlja jedinstveno ide naprijed. Nas četvero smo jedinstveni i saglasni da BiH vidimo u EU. Neka vas ništa ne skrene sa zadatog kursa”, poručila je.

F.Z. / N1

Osvrnula se i na danas održane sastanke, na kojima je bh. zvaničnicima poručeno šta još treba biti poduzeto.

“Potrebno nam je da vidimo usvajanja zakona vezanih za demokratiju i vladavinu prava. Aktivnosti trebaju da krenu od zakona o sudovima, suzbijanja sukoba interesa, borbe protiv pranja novca”, rekla je.

Danas je intenzivno razgovarno i o ‘planu rasta’ – odnosno svojevrsnoj ponudi EU za jače integrisanje BiH na evropsko tržište.

“Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora – u principu za poslovne subjekte koji dolaze iz BiH. No, te aktivnosti moraju pratiti reforme ekonomske prirode koje će osigurati jednake uslove poslovanja. Ukoliko se provedu, mogu osigurati dodatnu jednu milijardu od Evropske unije. Autori su ‘plan rasta’ kreirali tako da nijedna zemlja Zapadnog Balkana ne može blokirati svoje susjede”, saopštila je Von der Leyen.

Podsjetila je da će izvještaj Evropske unije o napretku BiH biti objavljen u martu, kada će o njemu nastaviti diskutovati evropski lideri.

Podsjetila je i da će nakon izbora na ljeto biti formiran novi sastav Evropskog parlamenta, te da je aktuelna situacija “velika prilika za BiH, ali i za EU, koja je nekompletna bez Zapadnog Balkana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!