“Ozren nije na prodaju”

Ekonomija 29. jan 202419:37 2 komentara

Vruća tema o geološkim istraživanjima izazvala je svađu mještana Majevice, Ozrena, Potkozarja i investitora, sve na posljednjoj, četvrtoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske. Primjedbe će u resornom ministarstvu tek razmatrati, a potcrtavaju da niko ne govori o eksploataciji ruda već isključivo o istraživanju. Ukupna nalazišta procjenju se na više miliona evra.

Pred Vladom u podne 50-ak građana sa Ozrena. Okupljeni oko lokalnog ekološkog udruženja poručuju “Ozren nije na prodaju”. Priču su zaustavili prije dvije godine, no od istraživanja i kopanja se nije odustalo. Odlučni su sve spriječiti.

“Nažalost imamo ponovo pokušaj od strane iste kompanije da na gotovo istom području nastavi istraživanja, stanivništvo jako negoduje s razlogom. Jer se radi o kopanju potencijalno kancerogenih metala, kobalt i nikl su u fokusu zapadne austalijske kompanije koja je listirana na australijskoj berzi”, kaže ekološki aktivista Zoran Poljašević.

Na javnoj raspravi imali su šta reći i stanovnici Majevice, uplašeni zbog najavljenog kopanja litijuma. Uvodne riječi jednog od investitora prekidali su uz galamu i negodovanje.

Razvlašćivanje lokalne zajednice u procesu davanja dozvola za istraživanja ruda, te povećavanje količine sirovine koja se u tom procesu može iskopati najveće su primjedbe.

“Mi ćemo razmatrati pristigle primjedbe, jer do 15. februara smo otvoreni za prijem svih primjedbi, sugestija koje mogu da utiču na poboljšanje ovoga teksta”, ističe pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Republike Srpske Esad Salčin.

Nezadovoljstvo i ispod Lisine, Vitoroga, Balkane, ali i pod Kozarom. U Bistrici kod Prijedora se već eksploatiše ugalj, te odvozi u Srbiju. Mještani pomenute mjesne zajednice podnijeli su tužbu protiv koncesionara Drvo export iz Teslića, Grada Prijedora i Republike Srpske zbog aktivnosti u vezi navode nezakonitog otvaranje rudnika lignita na području gdje žive. Iz Centra za životnu sredinu navode da Drvo-eksport nema ekološku dozvolu za projekat.

“Ovo nije zdrava životna sredina, ovo je nešto što je bilo predviđeno kao etno selo, ovdje u desnom ćošku je vodenica, ta vodenica je sada skladište ulja”, priča Zoran Ninić, mještanin MZ Bistrica.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare